Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botrány a berlini sajtótájékoztatón: Abbász a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját

888.hu / MTI

2022.08.17. 11:25

A holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát Mahmúd Abbász palesztin elnök Olaf Scholz német kancellár jelenlétében kedd este tartott közös berlini sajtóértekezletükön.

 

Mahmúd Abbász az AP hírügynökség tudósítójának azon kérdésére reagált, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

A Palesztin Hatóság vezetője nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét –, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat.

 

Ez ötven mészárlás, ötven holokauszt.”

– jelentette ki Abbász.

 

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a palesztin vezető válasza után bejelentette, hogy véget ért a tájékoztató, Olaf Scholz így nem reagált azonnal vendége kijelentésére. Röviddel a rendezvény után azonban pótolta ezt, a Bild című lapnak azt mondta, hogy „a németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármiféle relativizálása”.

Scholz a feszült hangulatú tájékoztató egy másik pontján rögtön elutasította Abbász azon kijelentését, amely ugyancsak Izrael palesztinokhoz fűződő viszonyára vonatkozott. Utóbbi azt mondta, hogy Izrael „apartheidrendszert” épített fel az ő népének elnyomására, mire a német kancellár kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a minősítést, és nem tartja megfelelőnek az apartheid kifejezést a helyzet leírására.

Azonban a német kancellárt így is számos bírálat érte, amiért csak az apartheid kifejezés használata miatt tiltakozott azonnal, a palesztinokkal szembeni izraeli politikát a holokauszthoz hasonlító megjegyzéshez pedig nem fűzött rögtön kommentárt.

 

Scholz rosszul kezelte a helyzetet mások között a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Friedrich Merz szerint. A politikus Twitter-oldalán azt írta, hogy a kancellárnak

világosan és egyértelműen ellent kellett volna mondania a palesztin elnöknek, és meg kellett volna kérnie, hogy távozzon hivatalából”.

 

De ezt ő, sem a kancellári hivatal honlapján élőben közvetített tájékoztató után rögtön tette meg, hanem több órával később.

Olaf Scholz szerda reggel egy Twitter-bejegyzésben megerősítette álláspontját, mint írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére