Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brexit: változhatnak a roamingdíjak a mobilszolgáltatóknál

MTI - 888.hu

2021.01.14. 12:48

Már nem vonatkoznak a roaming és a nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok az Egyesült Királyságra, amely 2020. december 31-e óta nem az Európai Unió része, így harmadik országnak minősül. Ettől függetlenül a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy megtartják az eddigi feltételeket, a hatóság információi szerint azonban jelenleg nem készülnek változtatásra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki, MTI-nek küldött közleményében.

 

Felidézik: hosszas előkészítő folyamat után Nagy-Britannia és Észak-Írország – az Egyesült Királyság – 2020. január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból. 2020 végéig tartott az az átmeneti időszak, amelyben minden EU-s szabály, így a hírközlési szabályok is érvényesek voltak.

A hazai elektronikus hírközlési szolgáltatások előfizetői számára ez azt jelentette, hogy roaminghelyzetben 2020 végéig használhatták az EU roamingrendelete alapján a szolgáltatásokat, és a Magyarországról az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívásokra is addig vonatkozott az EU által meghatározott maximált kiskereskedelmi ár.

Kiemelik:

2021-től azonban az Egyesült Királyság már harmadik országnak számít, így a roaming és a nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok már nem érvényesek rá”,

ezáltal a „roam like at home”, azaz a hazai áron igénybe vehető roaming biztosításának kötelezettsége is megszűnt. A brexitmegállapodás szerint azonban a felek törekednek az együttműködésre a roamingdíjak kapcsán.

A mobilszolgáltatók üzletpolitikai megfontolásból dönthetnek úgy, hogy

2021-től továbbra is fenntartják az átmeneti időszakban hatályos díjakat attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság már nem EU-s tagállam,

illetve kialakíthatnak új díjszabást, de hírközlési szabály már nem kötelezi őket arra, hogy a hazai feltételek mellett biztosítsák az árakat – írták.

A díjmódosítás tehát nem kötelező, nem következik jogszabályból. Bár az átmeneti időszak végével a roamingszolgáltatók már nem kötelesek alkalmazni a roamingrendelet által szabályozott díjakat, azonban az sem tiltott, hogy továbbra is ezeket a díjakat alkalmazzák. A szolgáltató maga dönt arról, hogy módosítja a vonatkozó díjakat, vagy sem, a hatóság tudomása szerint azonban jelenleg nem készülnek változtatásra.

Az NMHH közölte: ha a szolgáltató megváltoztatja a vonatkozó díjakat, az szerződésmódosítást jelent, aminek során be kell tartani a szerződésmódosításra vonatkozó hazai szabályokat. Az előfizetők a telefonszolgáltatójuknál tájékozódhatnak az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívások, valamint a roamingszolgáltatások díjaival kapcsolatban. A szolgáltatóknak továbbra is eleget kell tenniük az úgynevezett „Welcome SMS”-ek küldésére vonatkozó kötelezettségüknek, amelyekkel az aktuális díjakról tájékoztatják a másik országba lépőket. A pénzügyi vagy adatforgalmi korlátra vonatkozó szabályokat is alkalmazniuk kell, beleértve a korlát eléréséről szóló értesítéseket – írták.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére