Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Britek: Terroristákhoz kerülhet az Ukrajnába beáramló fegyverek egy része

888.hu

2022.11.21. 12:10

Súlyos a helyzet.

 

Nyugati fegyverek kerülhetnek Ukrajnából bűnözők és terroristák kezébe.”

– jelentette ki Graeme Biggar, a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) főigazgatója a The Sunday Times-nak.

 

Mint minden konfliktus esetében, amikor fegyverek áramlanak be, fennáll a visszacsapás veszélye.”

– mondta Biggar vasárnap, hozzátette: „A konfliktus végén vannak felesleges fegyverek, amelyek bűnözők, vagy terroristák kezébe kerülhetnek”.

Biggar, aki augusztusban vette át az NCA vezetését, elmondta, hogy az Egyesült Királyság és Európa rendőrsége egyaránt figyel arra, nehogy pisztolyok és gránátok kerüljenek ki az utcákra.

Annak ellenére, hogy Ukrajna nemzeti rendőrfőnökétől biztosítékot kapott arra vonatkozóan, hogy számon tartják a nyugati fegyvereket, Biggar elmondta, hogy az Europolon kívül más európai bűnüldöző szervek is „résen vannak”.

 

Már a háború kitörése előtt is probléma volt az illegális fegyverkereskedelem

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma november első napjaiban jelentette be, hogy fokozott ellenőrzést végeznek az Ukrajnának szállított fegyverek nyomon követésére. A külügyminisztérium átfogó vizsgálata a fejlett amerikai fegyverrendszerekre összpontosít. Az igazán nagy kihívást a kézifegyverek, például a puskát és a lőszerek sorsa jelenti, amit jóval nehezebb nyomon követni.

Az amerikai külügyi tárca hangsúlyozta ugyan, hogy eddig nem tártak fel konkrét esetet, azt azonban óvatosan megjegyezte: előfordulhat, hogy rossz kezekbe kerülnek a fegyverek.

 

Az ukrán kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megfelelően őrzi és elszámol az átadott amerikai eredetű védelmi felszerelésekkel, bár elismerjük, hogy a harcok kaotikus jellege ezt megnehezítheti.”

– olvasható a közleményben.

 

Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója úgy véli,

erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították.

 

Kanadából is érkeztek aggasztó hírek: Kelsey Gallagher, a Project Ploughshares nevű civil szervezet kutatója arra figyelmeztetett, hogy a szállítmányok egy része a feketepiacra kerülhet, vagy az orosz hadsereg, illetve helyi félkatonai csoportok az ukrán nép ellen fordíthatják.

 

Costanza Musu, az Ottawai Egyetem professzora is ráerősített a problémára:

 

Nem zárhatjuk ki teljesen annak lehetőségét, hogy a fegyverek egy része rossz kezekbe kerül.”

Musu emlékeztetett, hogy a múltban tűntek már el vagy használtak fel nyugati fegyverszállítmányokat Afganisztánban, Szaúd-Arábiában és Líbiában is.

 

A svéd rendőrség is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktusban használt fegyverek Svédországban köthetnek ki, ahol bűnbandák kezébe kerülhetnek.

 

Nagy a kockázata annak, hogy illegális fegyverek áramlanak Svédországba.”

– mondta Gunnar Appelgren svéd felügyelő a svéd közszolgálati rádiónak.

Appelgren szerint „sok automata fegyver érkezett, AK-47-esek. Néhány évvel ezelőtt a kézigránátok is bekerültek ezekbe a rakományokba. Ha vannak fegyverek, akkor van piac, és ha vannak konfliktusok, akkor szükség van fegyverekre. Márpedig Svédországban vannak konfliktusok.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére