Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel is beismerte: Nyugat-Európában egyre több az antiszemita támadás

Bokor Gábor

2019.06.02. 20:45

Egy uniós jelentés szerint az Európában élő zsidó lakosok 89 százaléka az utóbbi öt évben az antiszemitizmus erősödését tapasztalta lakóhelyén. Európa nyugati felén megszaporodtak az antiszemita incidensek, amelyeket sokan a bevándorlással hoznak összefüggésbe.

Hatalmas botrányt generált Németországban, hogy hivatalosan is beismerték, a zsidóknak több helyen nem célszerű kipában járni, ugyanis amiatt megtámadhatják őket. A múlt hét végén járt Németországban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki aggodalmának hangot is adott, miközben Angela Merkellel tárgyalt. Ennek apropóján a New York Times a Michalski család példáján mutatta be a zsidó közösség helyzetét, és érzékletesen vázolta fel a német társadalmon belüli feszültséget.

Franz Michalski családjával több kelet-európai országban bujkálva élte túl a holokausztot, majd a háború után visszatért Németországba. Az 1970-es években azt tanácsolta a fiának, hogy zsidó identitását ne nagyon fedje fel. Wenzel Michalski hasonló tanácsokkal látta el kamasz fiát. Mára a zsidókra a szélsőbaloldali anarchisták és a muszlim lakosok jelentik a legnagyobb veszélyt. Két évvel ezelőtt söpört végig a német sajtóban a hír, hogy egy 14 éves zsidó tanulót muszlim osztálytársai egy iskolához közeli buszmegállóban fojtogatták, játékpisztollyal fenyegették. A fiúval szembeni kezdeti rokonszenv osztálytársai körében azután fordult gyűlölködésbe, hogy felfedte származását. Ezen tanárai is megdöbbentek a Híradó szerint.

Fotó: AFP

A gyerek nem volt más, mint fent említett család iskoláskorú gyereke, Salamon Michalski. A nebulót a szülők egy zsidó iskolából írattak át állami iskolába, de az eset után kivették onnan. Az iskola igazgatója szerint valószínűleg antiszemita hátterű támadásról volt szó, de hozzátette, hogy „nem láthatnak bele a diákok fejébe”. Wenzel Michalski szerint a hasonló megnyilvánulások is azt mutatják, hogy a német társadalmon belül nem történt meg a szembenézés a múlttal.

Egy Németországban végzett uniós elemzés szerint romlott a zsidók helyzete az elmúlt öt évben. A megkérdezett izraeliták 28 százalékát zaklatták már az elmúlt években a vallása miatt. A felmérés szerint harmaduk elkerüli a zsidó rendezvényeket és a zsidósághoz köthető helyeket, mivel nem érzi magát biztonságban; 38 százalékuk gondolt már a kivándorlásra, és 70 százalékuk úgy véli, a tagállamok antiszemitizmus elleni intézkedései hatástalanok.

A németországi antiszemita bűncselekmények száma az elmúlt években meredek emelkedést mutat. Az incidensek száma 644-ről 2017-ben 707-re nőtt, az erőszakos cselekedetek száma 15-ről 24-re emelkedett

– áll a Kantor Center antiszemitizmusról készült éves jelentésében.

Tavaly áprilisban egy Berlin utcáin sétáló férfit csak azért támadtak meg, mert kipa volt rajta. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a muszlim támadó övvel támadt egy zsidó férfira a német fővárosban. Miközben áldozatát verte, a muszlim férfi folyamatosan azt üvöltötte arabul, hogy

Yahudi, Yahudi, azaz zsidó, zsidó.

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre növekszik a muzulmán hátterű antiszemita támadások száma is. Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) 2015-ös felmérése szerint a németországi muszlimok 56 százaléka táplált negatív előítéleteket a zsidókkal szemben, a 16 százalékos országos átlaghoz képest. Az ADL felmérései szerint az irakiak háromnegyede szerint „a zsidók a felelősek a világ legtöbb háborújáért”, és 84 százalékuk gondolja, hogy „a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti világban”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére