Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ciprusnak lenne gáz Európa számára, de a szállítása a konfliktusok miatt nem lehetséges

888.hu

2022.06.10. 16:40

Európa lázasan keresi a módját annak, hogyan miként tudna leválni az orosz gázról.

 

A Politico emlékeztet, hogy Törökország és Görögország nem tud abban sem megegyezni, hogyan miként lehetne a gázt Európa saját területéről kitermelni. Ciprusnál márpedig kiaknázatlan lehetőség rejlik, azonban az ország a törökökkel és az görögökkel való konfliktusos viszonya – mely már 1974 óta fennáll – miatt lehetetlennek tűnik a Földközi-tenger alatt található földgáz feltárása és kitermelése.

Törökország szeretné a ciprusi törökök számára kivívni azt, hogy az ebből megszerezhető nyereségből ők is részesedjenek. Továbbá azt is, hogy a gáz török földet érintve jusson el Európába. Azonban Ciprus és Görögország közt van egy terv arra, hogy miként lehetne az országaikon keresztül a gázt elszállítani.

 

Világos, hogy hiába van a háború miatt szorult helyzetben az országok,sérelmeiket nem tudják félretenni, így patthelyzet alakult ki.

 

Hiába találkozott egymással márciusban Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török elnök, enyhülés nem következett be. Sőt, még a kapcsolatot is megszakították egymással.

Így tehát a helyzet az, hogy Cipruson van egy nagy gázmező, a gázt mégse lehetséges kivezetni Európa többi részébe.

 

Figyelembe véve a közelmúltat és általában a Törökországgal kapcsolatos tapasztalatainkat, nem voltunk annyira naivak, hogy azt higgyük, Törökország egyik napról a másikra megváltoztatja a hozzáállását akár Görögországgal, akár Ciprussal szemben.”

– mondta Kornelios Korneliou, a ciprusi külügyminisztérium vezető tisztviselője.

A ciprusiak most attól tartanak, hogy a fokozódó feszültségek elriasztják az energiaipari vállalatokat a további beruházásoktól és feltárásoktól, és ezzel hátráltatják a fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételek bővülését, amelyet kulcsfontosságúnak tartanak egy olyan ország számára, amely már így is ingadozik az oroszok által Ciprusra hozott jelentős üzlet elvesztése miatt.

„Az energia jó platform lehetne a megbékéléshez olyan politikailag terhelt régiókban, mint Ciprus és azon túl, de sajnos ez egy újabb fejezet lett a konfliktus könyvében.” – mondta Harry Tzimitras, az oslói Békekutató Intézet Ciprus-központjának igazgatója.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére