Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak június 9-étől nyithatnak ki az éttermek belső terei Franciaországban

888.hu, MTI

2021.04.30. 07:00

Csehországban pedig május 10-e előtt az üzletek többsége zárva marad, csak a női és a férfifodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithatnak ki.

 

Csehországban május 10-én kinyithat az összes üzlet

– tájékoztatott a csütörtöki kormánydöntésről Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a Twitteren.

Hétfőn az üzletek nyitását május 3-ára jelezte a kormány. Petr Arenberger egészségügyi miniszter akkor elmondta: ennek feltétele, hogy az utolsó héten a napi új fertőződések százezer lakosra vetített száma 100 alá essen. Csütörtökön ez azonban még mindig 140 felett volt. Tekintettel arra, hogy Csehországban az utóbbi hetekben jelentősen csökken a koronavírus-járvány terjedése, reális az esély arra, hogy május 10-én ez a mutató már megfelel az elvárásoknak.

A kormánydöntés értelmében végül

május 3-ától csak a női és a férfifodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithatnak ki.

Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR-koronavírustesztre lesz szükség. A már beoltottak, illetve mindazok, akik legfeljebb 90 nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Szerdán 2480 új igazolt fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami szeptember óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest a csökkenés 16 százalékos. A járvány áldozatainak száma 29 213, a napi növekedés az utóbbi időben ötven körül mozog.

Míg a járványhelyzet tartósan javul, az oltási folyamat csak döcögve halad.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint hárommillió adag vakcinát adtak be az embereknek.

Mindkét dózist több mint 980 ezren kapták meg. Az oltási folyamat vakcinahiány és szervezési problémák következtében azonban nagyon lassú – állapította meg a prágai média.

 


 

Franciaországban május 19-én a nem csak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények újranyitásával kezdődik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása

– jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő a regionális lapoknak adott interjújában.

Az éjszakai kijárási tilalom jelenlegi este 7 órai kezdetét a kormány

  • május 19-én este 9 órára,
  • június 9-én pedig este 11 órára módosítja,
  • és amennyiben az egészségügyi helyzet megengedi, június 30-án teljesen feloldja. Attól a naptól kezdve a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentummal akár ezerfős rendezvényeken is engedélyezett lesz a részvétel.

Hétfőn a kisiskolások már visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány azonban eddig nagyon óvatosan nyilatkozott a korlátozások enyhítését illetően. Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amelynek alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon.

Tudatos döntés volt az oktatást előnyben részesíteni, és az a stratégia is, hogy együtt kell élni a vírussal, még akkor is, ha továbbra is magas a fertőzési szint, magasabb, mint a szomszédainknál”

– fogalmazott az államfő a nyomtatott lapokban pénteken megjelent interjúban, amelyből az elnöki hivatal tett közzé részleteket.

Franciaországban országos szinten 100 ezer lakosra mintegy 300 fertőzött jut, ami jóval magasabb szám a riasztási küszöbnél, amelyet a kormány eredetileg 50-ben határozott meg. A mutató azonban területenként változó, a Párizs körüli Ile-de-France régióban 400 felett van, míg az Atlanti-óceán mentén található Bretagne-ban már 100 alá csökkent.

Emmanuel Macron elmondta: a korlátozások fokozatos feloldása négy lépcsőben történik.

  • A lakóhely tíz kilométeres körzete elhagyásának tilalma május 3-án megszűnik, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben marad.
  • Május 19-én kinyithatnak a nem csak alapellátást biztosító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai, a szabadtéri sportlétesítmények és a kulturális intézmények (múzeumok, mozik, színházak, koncerttermek). Ez utóbbiak zárt helyen maximum 800, kültéren ezer embert fogadhatnak egyszerre.
  • Az éttermek, bárok, kávéházak belső terei és a sportolásra alkalmas zárt helyek június 9-étől korlátozott számban fogadhatnak vendégeket, szigorú egészségügyi előírások mellett, a vendéglátóhelyek belső tereiben egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak majd helyet.
  • Az ezer fősnél nagyobb események (sportesemények, fesztiválok, koncertek) június 30-ától engedélyezettek, maximum ötezer főig, de azokon csak a SARS-CoV-2 koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentummal (oltási igazolás vagy negatív teszt) lehet majd részt venni.
    Ezer főnél kevesebb ember esetén, így az éttermekben, múzeumokban, színházakban vagy mozikban, nem lesz szükség igazolásra.

A korlátozások feloldásának menetrendje a járványhelyzet alakulása szerint módosulhat, s helyi szinteken a prefektusok továbbra is elrendelhetnek szigorításokat.

Franciaország a koronavírus által leginkább sújtott európai országok közé tartozik, az igazolt fertőzöttek száma meghaladja az 5,5 milliót, de a napi esetszám a harmadik hullám tetőzésének heti 38 ezres átlagáról 26 ezerre esett vissza az elmúlt hét napban.

A kórházi kezelést igénylő fertőzöttek száma csütörtökön 30 ezer alá csökkent, de még mindig a duplája annak, mint amit az előző járványhullámok miatti lezárások enyhítésekor jelentettek. Az intenzív osztályokon is megkezdődött a betegszám csökkenése, szerda este 5879 súlyos beteget tartottak nyilván, s a héten már csak feleannyian kerültek lélegeztetőgépre, mint a múlt héten.

A járvány kezdete óta csaknem 104 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19).

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére