Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak kérni kellett: máris küldik az újabb katonai segélyt Ukrajnának a svédek és az észtek

888.hu/MTI

2023.01.19. 19:10

Az új német védelmi miniszter is előre beígérte, hogy a jövőben is támogatni fogják Zelenszkijéket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az Ukrajnának szánt újabb nyugati fegyverszállítások semmi jót nem ígérnek Európa és a világ biztonsága szempontjából.

 

 

Svédország és Észtország kormánya is bejelentette csütörtökön, hogy újabb katonai segélyt küldenek Ukrajnának.

 

Ulf Kristersson Stockholmban sajtótájékoztatón, Kaja Kallas pedig a Twitteren számolt be a döntésről.

A svéd kormány bejelentése szerint a katonai segélycsomag értéke 4,3 milliárd svéd korona (152,6 milliárd forint), páncélozott gyalogsági járműveket is tartalmaz, emellett a védelmi erők előkészítik az Archer tüzérségi rendszer szállítását Ukrajnába. A tüzérségi rendszerből 48 darab található Svédországban, azt azonban nem közölték, hogy ebből mennyit szállítanak Ukrajnába. Az Archer tüzérségi rendszert Svédország és Norvégia fejlesztette ki, és a világ egyik legmodernebb önjáró lövege. Nagy előnye, hogy részben automatizált, így a katonáknak nem kell minden lövés után újratölteni a fegyvert. A katonai segélycsomag részeként Svédország NLAW típusú páncéltörő fegyvereket és 50 darab, japán gyártmányú 90-es típusú harckocsit is küld.
„Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás létfontosságú, az ország katonai igényei nagyban befolyásolják a döntéseinket.” – közölte a svéd miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

 

Ulf Kristersson (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

 

A csütörtökön ismertetett katonai segélycsomagot megelőzően Svédország bejelentette, hogy 5 milliárd svéd korona (177,5 milliárd forint) értékű katonai és humanitárius segélyt küld Ukrajnába.

Jelenleg Svédország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és Finnországgal együtt felvételét kérte a NATO-ba. A két ország Ukrajna megtámadása után kérte felvételét a NATO-ba, miközben korábban évtizedekig semlegességi politikát folytattak.

Svédország mellett Észtország is újabb katonai segélycsomagot jelentett be csütörtökön.
„A kormány ma úgy döntött, hogy Észtország eddigi legnagyobb katonai segélycsomagját küldi Ukrajnának.” – írta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Twitteren.

Kallas közölte, hogy a teljes katonai segélycsomag immár az észt GDP több mint egy százalékát teszi ki. „A csomag lövegeket, gránátvetőket és lőszert tartalmaz, mindazt, amit Ukrajna kért.” – írta.

 

Mindannyian azt akarjuk, hogy a háború véget érjen, de Oroszország világossá tette, hogy folytatni akarja agressziós háborúját. Az emberi és anyagi veszteség ellenére Oroszországnak továbbra is több ezer harckocsija, páncélozott járműve és lövege áll készen. Oroszországnak hatalmas emberállomány áll rendelkezésére, és százezreket mozgósíthat.”

– írta Kallas.

 

„Az orosz agressziónak ára van, amelyet mindannyian megfizetünk. Mi euróban, Ukrajna pedig emberéletekben. Ez az ár jóval magasabb lesz az egész világnak, ha az agresszió végül kifizetődik.” – szögezte le a politikus.

 

Kaja Kallas (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

 


 

Ukrajna támogatásának folytatását ígéri az új német védelmi miniszter

 

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásának és a német haderő (Bundeswehr) korszerűsítésének folytatását ígérte Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben, a kinevezése és hivatali esküje utáni első nyilatkozatában.

A szociáldemokrata politikust katonai tiszteletadással fogadták a minisztériumban, miután átvette megbízólevelét az államfőtől és letette a hivatali esküt a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A Bundeswehr legmagasabb rangú katonái előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy tisztelettel és alázattal kezdi el új munkáját, amelyhez a haderő minden egyes tagjának támogatására szüksége van, és meg is követeli ezt a támogatást.
Mint mondta, „nem normális időket élünk” Európában, hiszen „Oroszország kegyetlen megsemmisítő háborút folytat egy szuverén állam, Ukrajna ellen”, ezért egészen mást jelent a biztonság, mint akárcsak egy éve.
Németország nem részese a háborúnak, de mégis érintett, ezért továbbra is támogatni kell Ukrajnát, és „gyorsan erőssé kell tenni” a Bundeswehrt – húzta alá a miniszter.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja „korszakváltást” jelent, és azt is, hogy a Bundeswehr kiemelt szerepbe kerül – mondta Boris Pistoius, hozzátéve: minden erejével azon lesz, hogy a német véderő „Németország, a NATO és az emberek érdekében” teljesíthesse küldetését, a biztonság védelmét.

A politikus Sebastien Lecornu francia védelmi miniszterrel folytatta első hivatalos tárgyalását. A telefonos megbeszélésről tájékoztató minisztériumi közlemény szerint mindenekelőtt az ukrajnai helyzetről és a német-francia biztonsági együttműködésről tárgyaltak.

Boris Pistorius első vendége Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter volt, aki az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) pénteki miniszteri ülését készíti elő. A tanácskozást a Rajna-vidék Pfalz tartományi amerikai légitámaszponton, Ramsteinben tartják.

A megbeszélés előtt tett sajtónyilatkozatukban mindketten a szoros együttműködés és Ukrajna támogatásának folytatását ígérték. Lloyd Austin köszönetet mondott a szövetségi kormánynak az Ukrajna katonai támogatásáért és a NATO keleti szárnyának megerősítéséért folytatott erőfeszítésekért, és kiemelte, hogy Németország az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesei közé tartozik. Boris Pistorius aláhúzta, hogy hazája és az Egyesült Államok, mint oly sokszor, az Ukrajna ellen orosz támadás közepette is „vállvetve” küzd a biztonságért.

 

Lloyd Austin és Boris Pistorius (Photo by ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Tervezett konkrét lépéseket nem ismertettek, így arról sem számoltak be, hogy miként döntenek abban a kérdésben, hogy a szövetségi kormány küld-e Leopard-2 típusú német harckocsikat Ukrajnába, és hozzájárul-e ahhoz, hogy az ilyen járművekkel rendelkező országok támogassák állományukból az ukrán hadsereget.
A német sajtóban ismertetett elemzések szerint Berlin akkor lehet hajlandó a Bundeswehrtől vagy közvetlenül a gyártótól Ukrajnába küldeni a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokból, ha Washington is támogatja az orosz támadás elleni védekezést ugyanilyen kategóriájú M1 Abrams tankokkal. Várhatóan a pénteki ramsteini tanácskozáson határoznak az ügyben.

 


 

Kreml: az új fegyverszállításokkal más szintre léphet a konfliktus

 

Az Ukrajnának szánt újabb nyugati fegyverszállítások semmi jót nem ígérnek Európa és a világ biztonsága szempontjából, azt jelenthetik, hogy a konfliktus új szintre lépett – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

A szóvivő arra reagált, hogy a várakozások szerint nyugati országok védelmi illetékesei a németországi ramsteini amerikai légibázisra összehívott csütörtöki találkozókujon újabb, korszerű páncélos eszközöket is tartalmazó fegyverszállításokat jelenthetnek be.

Peszkov kommentálta Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szavait is, aki arra figyelmeztetett, hogy az orosz fegyveres erők nem hagyják válasz nélkül az orosz területre, egyebek között a Krímre mérendő csapásokat. A nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fegyverek majd újabb civilek halálát okozzák.
Antonov Ned Price amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatára reagált, amely szerint megengedhető, hogy az ukrán hadsereg amerikai fegyvereket vessen be a Krím ellen.

Az orosz elnöki szóvivő leszögezte, hogy Antonov álláspontja, amely kilátásba helyezte az összes Ukrajnának szállítandó fegyver megsemmisítését, a Kremlével azonos. Arra emlékeztetett, hogy Ukrajnának már vannak olyan fegyverei, amelyekkel naponta csapásokat mér orosz területekre. Utóbbiak alatt az Ukrajnától elcsatolt régiókat értette.
„Ez potenciálisan rendkívül veszélyes.” – mondta Peszkov.

 

Dmitrij Peszkov (Photo by SERGEI KARPUKHIN / POOL / AFP)

 

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna számára annál jobb lesz, minél előbb hajlandóságot mutat arra, hogy figyelembe vegye Moszkva követeléseit.
„Minél hamarabb felismeri és belátja az ukrán rezsim, hogy Oroszország és (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) van és lesz, és hogy előbb-utóbb mégiscsak fel kell adnia mindent, ami oroszellenes.”, annál jobb Ukrajnának – fogalmazott Peszkov.

A szóvivő kommentálta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese csütörtöki Telegram-bejegyzését, amelyben azt állította, hogy egy nukleáris hatalom veresége egy hagyományos háborúban nukleáris háborút provokálhat, és a nukleáris hatalmak számukra sorsdöntő, nagy háborút sohasem veszítettek el. A kérdésre, hogy ez vajon az orosz nukleáris doktrína módosulását jelenti-e, így válaszolt: „Nem, egyáltalán nem. Ez teljes összhangban van a nukleáris doktrínánkkal. Olvassa el a nukleáris doktrínát, abban nincs ellentmondás.”

Peszkov közölte, hogy Putyin csütörtökön az ortodox vízkereszt alkalmából részt vett a hagyományos megmártózásban egy, a szóvivő által meg nem nevezett, Moszkvához közeli helyszínen. Hozzátette, hogy a szertartásról felvétel nem készült.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére