Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csendben figyelik a gázömlést a máskor oly hangos klímaaktivisták

Jánosy Károly

2022.09.29. 14:40

Ahhoz képest, hogy néhány hónapja még fejvesztéssel, kerékbetöréssel sújtották volna a műanyag szívószálat használókat vagy a marhafartő kedvelőit a szélsőséges klímaaktivisták, elég csendesen, a háttérbe húzódva figyelik az Északi Áramlatból kiömlő gázt. Amely aligha tesz jót a már így is gyorsan melegedő bolygónknak.

 

Már négy helyen sérült meg a vezeték, több száz méter átmérőjű területen tör fel pezsegve a gáz. A Bloomberg hírügynökség által közzétett német adatok szerint körülbelül 300 ezer tonna metán – az egyik legerősebb üvegházhatású gáz – kerülhet a légkörbe. Ez a mennyiség nagyjából ugyanolyan hatást gyakorolhat húsz éven át az éghajlatra, mint kb. 5,5 millió autó. Nincsenek jól elkülöníthető, lezárható szakaszok a vezetékeken, így valószínűleg a csövek teljes tartalma kiszabadul. A metán a globális hőmérséklet-emelkedés nagyjából 30 százalékáért felelős, pedig a légkörben sokkal kevésbé van jelen, mint a széndioxid. A németek szerint az Északi Áramlat szivárgása nagyjából az ország teljes éves kibocsátásának egy százalékának felel meg.

 

A dániai Bornholm-szigeten dolgozó tisztviselők azt mondták, hogy a csővezetékekben lévő gáz jóval több mint fele már kijutott a Balti-tengerbe, és arra számítanak, hogy a maradék gáz nagy része jövő vasárnapra elhagyja a vezetékeket.

 

MTI/AP/Dán fegyveres erők

 

„A metánkibocsátás Dánia éves üvegházhatású gázkibocsátásának körülbelül 32 százaléka lesz”
– mondta Kristoffer Bottzauw, a Dán Energiaügynökség vezetője.

A légkörbe szökött metán pontos mennyiségének hozzávetőleges megbecsülése is nehéz. A jelentős mennyiségű szárazföldi metánkibocsátást műholdakkal rögzítik, a vízen azonban nehéz az adatok rögzítése a fényvisszaverődés miatt. A metán bizonyos része a vízben eloszlik, de ekkora mennyiséget képtelen megszűrni a tenger.

Andrew Baxter, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Alapjának energiastratégiai igazgatója becsülései szerint eddig már kb. 115 000 tonna metán került a levegőbe a Balti-térségben. Az eddig ismert legnagyobb kibocsátás az Egyesült Államokban a Los Angeles-i Aliso Canyonban található tárolóban történt 2015-ben, ahol kb. 97 000 tonna metán került ki a légkörbe néhány hónap alatt. Összehasonlításképpen: az Északi Áramlat esetében néhány óra alatt ment ki ennél jóval több káros anyag a levegőbe.

Mások szerint, bár az Északi Áramlat szivárgása katasztrófát jelentett az éghajlatra nézve, még mindig elhalványul azonban a globális gázinfrastruktúrából származó napi kibocsátásokhoz képest, ahol a fosszilis tüzelőanyag-készlet mintegy tizede szivárog a légkörbe.

„A tengerek kiterjedéséhez képest csekély a megrongálódott vezetékekből kiáramló gáz mennyisége a természetes vulkánokkal, a szénbányászattal és az olajkitermeléssel összevetve” – mondta Dave Reay, az Edinburgh-i Klímakutató Intézet ügyvezető igazgatója.

A skóciai Glasgow-ban tartott tavaly őszi klíma-csúcstalálkozón Greta Thunbergék legnagyobb örömére több mint 100 ország vállalta a metán kibocsátás drasztikus visszaszorítását.

A gázszivárgás azonban még nem érte el a máskülönben mindig oly szigorú svéd klímaaktivista ingerküszöbét.

 

Dán hadihajó horgonyoz Ronne kikötőjében, a Balti-tengeri Bornholm szigetén MTI/EPA/Hannibal Hanschke

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére