Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csődben van Ukrajna a hitelminősítők szerint

888.hu / MTI

2022.08.13. 14:05

Az ország az IMF segítségével szeretne kimászni a bajból, de a valutaalap segítsége sem lenne elegendő.

 

Az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítők szerint csődben van Ukrajna, miután a héten az ország hitelezői 20 milliárd dollárnyi kötvény kapcsán állapodtak meg a törlesztések két éves befagyasztásáról, ami Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint 6 milliárd dollárt spórol az országnak – számolt be a szervezetek pénteki döntéséről a Reuters.

Az S&P az ukrán adósbesorolást így a korábbi CC/C-ről SD/SD-re vagyis szelektív csődre rontotta, miután a hitelek restrukturálásával kapcsolatban megjelent feltételek a cég kritériuma szerint kimerítik a csőd fogalmát.

 

Stock,Market,Indexes
Fotó: Shutterstock

A Fitch osztályzata C-ről RD-re, vagyis korlátozott csődre romlott, miután a törlesztések halasztása a Fitch szerint is csődnek számít.

 

Az S&P nem csupán a devizaadósság kapcsán rontotta az ukrán kilátásokat, de az ország saját valutájában is.

 

Az orosz invázióból adódó makroökonómiai és fiskális nyomás miatt ez az osztályzat CCC+/C-re a korábbi B-/B-ről.

Nem meglepő hát, hogy Volodimir Zelenszkij gazdasági főtanácsadója, Oleg Usztenko pénteken arról beszélt a Reutersnek, hogy egy 5 milliárd dolláros IMF-hitel segíthetne az ország további hitelezőit megnyugtatni és további hitelekre sarkallni. Mint elmondta,

egy nagyjából 18 hónapos IMF csomag horgonyként szolgálhatna egy nagyobb 15–20 milliárd dolláros hitelhez, mely segíthetné, hogy Ukrajna átvészelje az orosz invázió okozta válságot.

 

A tanácsadó alig két héttel azt követően nyilatkozta ezt, hogy az ukrán jegybankelnök Kirilo Sevcsenko még két vagy három évre szeretett volna akár 20 milliárd dollár értékű hitelhez jutni a valutaalaptól. Ez azonban a különleges helyzetben elérhető források határánál is jóval magasabb összeg és az adósság fenntarthatóságával kapcsolatban is vetett fel kérdéseket az IMF-nél.

Ezért most Usztenko már a 2015-ös, Krím orosz elfoglalását követően alkalmazott 40 milliárd dolláros finanszírozási csomagot vetette fel alapul, melyből az IMF csak 17,5 milliárd dollárt vállalt, míg a maradékot további hitelezők állták. A valutaalaptól érkező 5 milliárd dollár azonban hasonló a korábbi finanszírozásokhoz, ám más szereplők, például az EU vagy az Egyesült Államok és más országok számára katalizátorként szolgálhat.

Az orosz invázió hatására csak az országon belül 7 millió menekült van, és

 

az ukrán gazdaság kilátásai sem rózsásak, ugyanis az idén 35–45 százalékot zuhanhat, miközben havi 5 milliárd dolláros rés keletkezett a költségvetési oldalon.

 

A 29 milliárd dollárnyi ígért nyugati segély mindössze harmada érkezett mindeddig meg az országba. A törlesztések befagyasztása ellenére szeptemberben Kijevnek 635 millió dollárt még mindig ki kell fizetnie az IMF részére.

Az IMF-hitel támogatói szerint a háborút megelőzően Ukrajnában történt előrelépés a költségvetési hiány és a korrupció mérséklése terén, ám a hitel ellenzői szerint a háború idején még a kisebb összegű kölcsön is aggályos, hiszen egy esetleges orosz győzelem kérdésessé teheti a törlesztést.

 

Noha a szervezetet a nyugat a hidegháború alatt már használta saját politikai céljaira, az ehhez a gyakorlathoz történő visszatérés gátat szabhat annak, hogy az IMF valóban globális szereplő legyen.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére