Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dollármilliárdokat költ a Pentagon az USA hadiflottájának fejlesztésére

MTI

2020.09.17. 08:30

A Pentagon 2045-re olyan felszíni és víz alatti hadihajókat akar építtetni, amelyek képesek legénység nélkül, szakadatlanul cirkálni az óceánokon.

Szembesülve Kínának a Csendes-óceánon folytatott expanziós politikájával, a Pentagon dollármilliárdokat tervez beruházni az Egyesült Államok hadiflottájának fejlesztésébe, hogy azt mozgékonyabbá, autonómabbá és halálosabbá tegyék – mondta egy szerdai tanácskozáson Mark Esper amerikai védelmi miniszter.

A Pentagon 2045-re olyan felszíni és víz alatti hadihajókat akar építtetni, amelyek képesek legénység nélkül, szakadatlanul cirkálni az óceánokon, és

nem invesztálna hatalmas repülőgép-hordozókba, mert azok csak jelentős haditengerészeti légierő kíséretében tudnak helyet változtatni és minden évben hónapokra le kell álljanak a karbantartási munkák idejére.

„Egyre többet kell majd költenünk hajók építésére, ezért vissza kell térnünk ahhoz, hogy a haditengerészet a Reagan-korszakhoz hasonlóan 13 százalékkal részesüljön a katonai költségvetésből a jelenlegi 11 százalék helyett” – jelentette ki Esper a Rand Corporation nevű amerikai agytröszt székhelyén tartott tanácskozáson.

A védelmi tárca 2021-es költségvetési terve 207 milliárd dollárt szán a hadiflottára – ismertette Esper. A 2 százalékos növekmény 4 milliárd dolláros többletet jelent, azaz ennyit lehet majd minden évben új hadihajók építésére fordítani.

„A kínai fegyveres erőknek mindenekelőtt a hajózás terén megnyilvánuló destabilizáló tevékenységével szemben az Egyesült Államok képes kell legyen nemcsak arra, hogy Kínát elrettentse minden konfliktustól, de ha szükséges arra is, hogy győztes csatát vívjon meg a tengeren”

- jegyezte meg a Pentagon főnöke, emlékeztetve arra: az Egyesült Államok célul tűzte ki, hogy a hadiflotta hajóinak számát tíz év alatt 355-re növeli a jelenlegi 293-ról.

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok képes legyen fenntartani dominanciáját a tengereken 2045 távlatában, a cél „egy légi, felszíni és tenger alatti kapacitásai tekintetében kiegyensúlyozottabb haditengerészet megteremtése” – tette hozzá a miniszter.
Említést tett arról is, hogy az eddiginél több és kisebb hadihajóban gondolkodnak, amelyek a 2016-ban vízre bocsátott Sea Hunter drónhoz hasonlóan távirányítással vagy akár teljesen autonóm módon hajthatják majd végre feladatukat, legyen az rakéták kilövése, aknák telepítése, utánpótlás szállítása vagy felderítés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére