Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Economist: Európa recesszióba süllyed, miközben Oroszország kimászik belőle

888.hu

2022.10.14. 14:50

A lap elemzése szerint Oroszország fenn tudja tartani katonai költekezését – írja a Mandiner.

 

Az Economist elemzése szerint „kényes ponthoz” érkezett a gazdasági háború, ami Európa és Oroszország között zajlik, mert míg előbbi épp recesszióba fordul, addig utóbbi épp most kecmereg ki belőle.

Az elemzés szerint az orosz inváziót követő szankciók először fájdalmasan érintették Moszkvát: a külföldi technológiától való elzárás elgáncsolta az orosz gazdaságot, az olaj- és gázkitermelés – amely az orosz gazdaság éltető ereje – 3 százalékkal csökkent az invázió előtti szinthez képest.

Vlagyimir Putyin részleges mobilizációról szóló döntése az Economist szerint szintén negatív következményekkel bírt. A lap szerint szeptemberben az oroszok 14 milliárd dollárnyi letétet vettek ki rubelben, és körülbelül 300 000 orosz hagyta el az országot, ami a munkaerőhiányt súlyosbítja (a háború első félévében egyes becslések szerint 250 000 és 500 000 közötti ember menekült el Oroszországból).

 

Oroszország él és virul

Ennek ellenére a recesszió visszaszorulóban van. Az Economist ezt például a Goldman Sachs bank aktivitási mutatójára hivatkozva írja, amely hónapról hónapra követi a gazdaságok teljesítményét.

 

Az adatok szerint az orosz aktivitás most már élénkebb, mint más nagy európai országokban.

 

Egy másik bank, az orosz Sberbank által készített kiadási mutató a mobilizációs rendeletet követően megingott, de azóta emelkedett. Az autóipar termelése, amely néhány hónappal ezelőtt gyakorlatilag nullára esett vissza, szintén fellendült, ami arra utal, hogy a gyártók nyugaton kívülről szereztek utánpótlást. Dollárban kifejezve Oroszország havi árubehozatala most már szinte biztosan meghaladja a tavalyi átlagot.

Az IMF legutóbbi jelentésében feljavította Oroszország kilátásait. 2022 áprilisában azt gondolták, az orosz GDP 8,5 százalékkal fog csökkenni, most már csak 3,4 százalékos csökkenést vár.

 

Ez nem ok az örömre, de teljesen kezelhető. Az adatok alapján Oroszország képes lesz fenntartani katonai kiadásait.”

– írja az Economist, aláhúzva: mivel Putyin elkerülte a gazdasági összeomlást, ezért valószínűleg még határozottabban fog fellépni a bel- és külpolitikában is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére