Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egész Ausztria kék a választások után

Pörge Béla

2017.10.16. 09:58

Szinte minden tartományban az ÖVP nyert, egyben az FPÖ, egyedül Burgenland és Bécs lett vörös.
BÉCS, 9:58

Szinte minden tartományban az ÖVP nyert, egyben az FPÖ, egyedül Burgenland és Bécs lett vörös.

Sebastian Kurz újítása óta az ÖVP fekete helyett világoskék, míg az Osztrák Szabadságpártot sötétkékkel jelölik a térképeken. Az SPÖ szokás szerint vörös, a többiek pedig nem nyertek sem egy tartományt, sem egy kerületet, de még egy választókört sem.

Ahogyan tegnap beszámoltunk róla, Sebastian Kurz lesz az új osztrák kancellár, miután pártja, az ÖVP megnyerte a választásokat. Az még kérdés, hogy az FPÖ vagy az SPÖ lesz-e a második, ez majd csütörtökön, a levélszavazatok megszámlálása után derül ki. Így még nem tudni, kivel lép koalícióra Kurz, de erre jó esélye van az FPÖ-nek. A Grünen (Zöldek) kiestek a parlamentből, Pilz és a NEOS viszont bejutott.

Ha tartományi szinten vizsgáljuk az eredményeket, akkor jól látszik, hogy csak Bécs maradt igazán vörös, ott hatalmas előnnyel nyert az SPÖ, de az FPÖ már második tudott lenni. 35 százalékot kaptak a szocdemek, 23-at az FPÖ, 20,6 százalékot az ÖVP. Itt mindhárom kisebb párt bejutott volna a parlamentbe.

Õrvidéken (Burgenland) szintén az SPÖ nyert, de mindössze egy hajszállal az ÖVP előtt. 32,9 százalékot kapott az SPÖ, 32,7-et az ÖVP, az FPÖ csak 26-ot, míg a kisebb pártok még a három százalékot sem érték el.

Karintiában (Kärtnen) az FPÖ nyert, négy százalékkal előzték az SPÖ-t, héttel az ÖVP-t. Az összes többi tartományban az ÖVP volt a legnagyobb erő, és az FPÖ pedig a második. Stájerországban (Steiermark) egészen szoros volt a verseny, 31,3 százalékig jutott az ÖVP, 31-ig az FPÖ.

Ha kisebb területi egységekre bontjuk az országot, akkor már színesebb a kép. A szociáldemokraták megnyertek pár kerületet és várost, főleg Bécs környékén.

Érdekesség, hogy nyugaton Innsbruck kivételével semmit nem tudtak nyerni. Az FPÖ főleg az ország déli részén volt erős, illetve néhány keleti kerületben is.

Az OE24 interaktív térképén még kisebb egységekre bontva még színesebb a kép, de a kékek dominanciája nem változik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére