Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy orosz eredetű hangszer miatt diszkriminálták a svéd zenekart

888.hu

2022.04.14. 10:40

Egy svéd népzenei zenekarnak megtiltották, hogy fellépjen egy Ukrajna támogatására rendezett jótékonysági koncerten, mert egy orosz hangszeren játszanak, a felháborodott kritikusok szerint a balalajka ugyanolyan rossz, mintha náci horogkeresztet mutogatnának.

 

Az 1969-ben alakult Södra Bergens Balalaikor zenekar a tervek szerint egy jótékonysági koncertet adott volna Ukrajna támogatására a svédországi Uppsala városában. Fellépésüket azonban lemondták, miután sokan arra panaszkodtak, hogy a balalajka, a háromhúros, jellegzetes háromszög alakú fából készült hangszer „Oroszország nemzeti szimbóluma”.

Az emberek azt írták, hogy a balalajka Oroszország szimbóluma, és Ukrajnának balalajkán játszani szentségtörés. A horogkereszthez hasonlították.

– mondta Jonas Nyberg, a zenekar egyik tagja az SVT svéd televíziónak.

„Valamennyire érthető a dolog, mert az emberek feldúltak és dühösek. De erről vitatkozni egy kicsit furcsa. Mi nem vagyunk oroszok, mi csak történetesen orosz hangszereken játszunk, ahogyan azt mindig is tettük. Az ukrán zenész barátaink ezt nem értik annyira.” – tette hozzá Nyberg.

De nem csak ez az egyetlen esett, hogy a kultúrában valamit az Oroszországhoz való kötödés miatt akarnak megszüntetni, például a brit Nemzeti Galéria a „jelenlegi helyzet” miatt „Orosz táncosnők”-ről „Ukrán táncosnők”-re változtatta meg Edgar Degas francia impresszionista 19. századi festményének nevét – írta meg a Summit News.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére