Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre szigorúbbak az olaszok a migránsszállító hajókkal szemben

888.hu, MTI

2022.11.09. 10:00

A német felségjelzésű Rise Above nevű hajó 89 emberrel a fedélzetén kikötési engedélyt kapott a dél-olaszországi Reggio Calabriában kedden, miközben másik három NGO-hajó a hatóságok szerint törvénytelenül tartózkodik olasz vizeken. Az Ocean Viking kedd este elindult Franciaország felé.

 

A norvég felségjelzésű hajót működtető SOS Méditerranée operatív igazgatója, Xavier Lauth mikroblog-oldalán jelentette be, hogy az Ocean Viking fedélzetén 234 „hajótöröttel” elhagyta a szicíliai Catania kikötőjét, és a számítások szerint csütörtökön érkezik meg Korzika vizeire.
Hozzátette, hogy Olaszország „némaságával” szemben, és a rendkívüli körülményeket figyelembe véve, a francia tengeri hatóságoktól kérték biztonságos kikötő kijelölését. Hangsúlyozta, hogy a hajó 18 napja tartózkodik a tengeren, a fedélzeten kritikus a helyzet, „a humanitárius vészhelyzet azonnali megoldást követel”. Úgy vélte, az új római kormány kikötési tilalma diszkriminatív az NGO-hajókkal szemben, és megsérti a tengeri és humanitárius jogszabályokat, miután szelektíven engedi partra szállni az érkezőket.

„Fordulat történt” – kommentálta a francia NGO bejelentését Massimiliano Romeo, a kormánypárt Liga szenátusi frakcióvezetője. Kifejtette: Franciaország lépése, hogy megnyitja kikötőjét azt bizonyítja, hogy az új olasz kormány képes volt változást elérni az eddigi migrációs gyakorlatban.
Sajtóértesülések szerint a döntés a Giorgia Meloni miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök találkozóján született az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) Sarm-es-Sejkben.

Az Ocean Viking távozásával három NGO-hajó maradt olasz kikötőben.
A német Mission Lifeline nem kormányzati szervezet (NGO) hajója kedd reggel kötött ki az olasz csizma orrán, Szicíliával szemközt található Reggio Calabriában.
Elsőként nők szálltak le, csecsemőikkel a kezükben, majd a nagyobb gyerekek. A hajón 89-en utaztak, köztük 55 felnőtt. Leszállhatott a Rise Above legénysége is.

 

A hajó azért kapott kikötési engedélyt, mivel a migránsokat úgynevezett kutatási és mentési tengeri övezetben (SAR) vették fedélzetre.”

– közölte a római belügyminisztérium.

A német felségjelzésű Humanity 1 a szicíliai Cataniában kötött ki: a hajóról leszállhattak a nők, gyerekek és az egészségügyi ellátásra szorulók, de 35 embert nem engedtek partra lépni, és a legénység sem kapott kiszállási engedélyt. A hatóságok azonnali távozásra szólították fel az NGO-hajót, amely azonban nem akarja elhagyni a cataniai kikötőt. A hatóságok 55 ezer eurós (22,1 millió forint) bírságot vethetnek ki a hajóra. A Humanity 1 fedélzetén 99, felnőtt kíséret nélküli gyerek és fiatalkorú érkezett.

Szintén a cataniai kikötőben van az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet által működtetett Geo Barents hajó, melyen a nők, gyerekek és betegek leszállása után még 215-en vannak, ők nem hagyhatják el a hajót. Az ott maradottak – többségében férfiak – hétfőn tüntetést rögtönöztek, hárman a tengerbe ugrottak, majd a mólón töltötték az éjszakát. A hatóságok egészségügyi ellátást biztosítanak a hajón tartózkodóknak, ha kritikusnak találják a helyzetet, elrendelhetik a partraszállást.

 

Ezzel egy időben az utóbbi 24 órában további csaknem ötszázan érkeztek a szicíliai partokra, az olasz parti őrség nyújtott nekik segítséget.
A Salvamento Maritimo Humanitario baszk szervezet közösségi oldalán bejelentette, hogy az Aita Mari nevű hajója egyenlőre nem indul el, amíg „nem tisztázott”, hogy kiköthetnek-e az olasz partokon.

„Ezen az úton előre! Olaszország nem lesz az emberkereskedők cinkosa. Végre valaki elkezdte megérteni?” – reagált Matteo Salvini kormányfő-helyettes, kikötőkért felelős miniszter.

Politikai és jogi vita tárgya, hogy a kikötőket nem automatikusan nyitják meg az érkező migránsok előtt. Matteo Piantedosi belügyminiszter legutolsó nyilatkozata szerint az emberieséggel egy időben a törvényeket is tiszteletben kell tartatni. Az Il Giornale című jobboldali napilap felmérése szerint az olaszok 63 százaléka támogatja a korábbi baloldali kormányokhoz képest „szigorúbb” migrációs politikát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére