Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több a szexuális zaklatás a párizsi tömegközlekedési eszközökön

888.hu

2019.03.13. 18:58

A párizsi rendõrség adatai szerint 2018-ban 30 százalékkal nõtt a szexuális indíttatású támadások száma a francia fõváros tömegközlekedési eszközein.

Az adatok egy hivatalos, nyilvános jelentésből származnak. A dokumentum szerint 1159 támadás történt a városi buszokon, metrókon, a RER kötött pályás szerelvényein és a vonatokon 2018-ban Párizsban és a fővárost magába foglaló 
Île-de-France régióban – írja a France 3 regionális lap. Ez 30 százalékos emelkedés a 2017-es adatokhoz képest.

A hatóságok az emelkedést azzal magyarázzák, hogy a #metoo-mozgalomnak köszönhetően mind több nő tesz bejelentést az őt ért erőszakról. Természetesen az egyre növekvő számú bevándorlóról nem tesz említést a jelentés. Tény például, hogy a közelmúltban Párizsba és környékére költözött számos migránsokat befogadó létesítmény. Többek közt az észak-franciaországi Calais-nál található "dzsungelből" is vittek migránsokat a francia fővárosba.

A támadások valós száma a jelentésben foglaltnál sokkal magasabb lehet. Laurent Nunez, a belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a hatóságok szerint az áldozatul esett nők mindössze 10 százaléka tesz bejelentést szexuális támadás után.

Az esetek számának emelkedése azért is aggasztó, mert a párizsi tömegközlekedésért felelős egyik cég, a RATP biztonsági személyzet alkalmazásával próbálja meg csökkenteni az ilyen esetek számát. 2016 óta 785 olyan személyt vettek fel a céghez, akik kifejezetten az utasok biztonságáért, kényelméért felelősek, ám még így sem tudták megakadályozni, hogy jelentősen emelkedjen a szexuális indíttatású támadások száma.

Romló közbiztonság

A Párizs belvárosában hármasával, négyesével járőröző, automata fegyverekkel felszerelt katonai egységeket az utóbbi években megszokhatták a franciák. Mint ahogy azt is, hogy a francia főváros minden jelentősebb látványosságába csak fémdetektoron keresztül lehet bejutni, még a plázák bejáratánál is megmotozzák a járókelőket a biztonsági őrök, akiknél hordozható fémdetektor is van. Ezek a fokozott biztonsági intézkedések a Charlie Hebdo és a Bataclan elleni terrortámadásokat követően léptek életbe. Ám a metrómegállók környékén is jelentősen romlott a helyzet.

2016-ban írtunk arról, amikor a Sztálingrád metróállomás környékén migránsok egy csoportja balhézott össze szélsőségesekkel, szabályos csatatérré alakítva az utcát. Az összecsapást a rendőrség könnygázgránátjai szakították félbe.

2018-ra rosszabbodott a helyzet: a metróvezetők egy levélben tiltakoztak a párizsi főpolgármesternél az áldatlan állapotok miatt. Azt írták, hogy bizonyos állomásokon annyira rossz a helyzet, hogy ha a hatóságok nem tesznek semmit, akkor ezeken inkább meg sem állnak.

Nemcsak Párizsban látható a negatív tendencia. Egy 2017-es országos kutatás szerint a franciaországi nagyvárosok metróvonalain összesen 220 ezer szexuális zaklatás történt két év leforgása alatt (2014, 2015). A kutatás kimutatta, hogy a párizsi metróvonalak a legzűrösebbek: itt hétszer nagyobb esély van arra, hogy egy nő szexuális zaklatás áldozatává váljon, mint bárhol máshol az országban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére