Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több új drog kerül az európai piacra

888.hu / MTI

2022.06.14. 13:07

Európában növekszik a kábítószertermelés, a kontinensen egyre több új pszichoaktív szert értékesítenek és fogyasztanak – hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében az Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA).

 

A lisszaboni székhelyű szervezet éves jelentése arra mutat rá, hogy az Európai Unió egyes drogok vonatkozásában jelentős előállítóvá is vált, és mind hazai fogyasztásra, mind a világpiacra termel.

Ezt jelzi, hogy az Európai Unióban 2020-ban több mint 350 droglabort számoltak fel.

Különös aggodalomra ad okot a nemzetközi és európai bűnözői csoportok közötti fokozott kapcsolattartás – olvasható a felmérésben.
A becslések szerint az Európai Unióban a felnőttek 29 százaléka, körülbelül 83,4 millió ember használt már tiltott kábítószert. Továbbra is a kannabisz a legszélesebb körben fogyasztott kábítószer, az elmúlt évben a jelentések szerint több mint 22 millió európai felnőtt használta.

Az EMCDDA szerint a kokain elérhetősége és felhasználása történelmi összehasonlításban továbbra is nagyon magas Európában, továbbá a crack kokain használata egyre jobban terjed a veszélyeztetett csoportok körében. A kábítószerpiac fokozódó sokféleségét jelzi az amfetaminhoz hasonló szintetikus katinonok széles körű elérhetősége és használata is, ezeket ugyanis az ellenőrzött stimulánsok alternatívájaként értékesítik.

 

A jelentés megjegyzi, hogy ukrajnai háború tovább növeli az európai kábítószer-helyzet bizonytalanságát. A konfliktus következményei jelentős következményekkel járhatnak a csempészútvonalakra és a kábítószerpiac működésére és a háború elől menekülő, kábítószert használó emberek egészségügyi és támogatási szükségleteire nézve.
„A menekültek valószínűleg súlyos pszichológiai stresszt élnek át, ami sebezhetőbbé teheti őket a szerekkel összefüggő problémákkal szemben, különösen akkor, ha nem állnak rendelkezésre megfelelő egészségügyi és támogató szolgáltatások.” – hívta fel a figyelmet az ügynökség.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére