Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elhunyt Jacques Chirac

Zelenka Dóra

2019.09.26. 13:02

Az egykori francia államfő 86 éves volt.

Csütörtök reggel 86 éves korában hunyt el Jacques Chirac egykori francia államfő, aki 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke – jelentette a család tájékoztatására hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

Fotó: AFP

Hosszú politikai karrierje alatt a konzervatív Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő.

A külpolitika terén a független francia diplomácia megvalósítására törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió határozott ellenzése volt 2003-ban. Államfősége idején lépett be Franciaország az eurózónába, egyik fontos politikai reformja az volt, hogy az elnöki ciklus hosszát hétről öt évre csökkentették.

Chiracot Giscard d’Estaing államfő 1974-ben 38 évesen miniszterelnökké nevezte ki. A posztot 1976-ig töltötte be. 1977 és 1995 között Párizs polgármestere volt.

1995-ben kis többséggel a szocialista Lionel Jospint megelőzve megnyerte az államfői választást. 2002-ben újra megválasztották a posztra. A második fordulóban 82 százalékos többséggel előzte meg Jean Marie Le Pent, a Nemzeti Front akkori vezetőjét.

2005-ben agyvérzést szenvedett. Felesége 2014-ben úgy nyilatkozott, hogy a volt államfő már nem lép a nyilvánosság elé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére