Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eljárás indul az LMBTQ-zászlóval meggyalázott varsói emlékművek miatt

Horváth Tamás

2020.07.31. 09:36

A lengyelek nem szórakoznak: a kultúrbűnözők akár két év börtönt is kaphatnak.

A lengyel ügyészség vizsgálja a varsói emlékművekre kifüggesztett LMBTQ-zászlók eseteit, az eljárás a vallási érzelmek megsértésén, valamint emlékművek megbecstelenítésén alapul – közölték csütörtökön az illetékes hatóságok.

Az eljárást Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kezdeményezésére indították el, miután szerdára virradó éjjel több ismert fővárosi emlékműre ismeretlen tettesek az LMBTQ-mozgalmat jelképező szivárványos zászlókat, valamint anarchista jelképeket tartalmazó szájmaszkokat rögzítettek. A szoborrongálásról több rendőrségi bejelentés is érkezett.

Az eljárás előkészítő szakaszában az ügyészség próbálja azonosítani az elkövetőket. A tettért

két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A szóban forgó emlékművekről – köztük a Lengyelország történelméhez több szálon kötődő belvárosi Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szoborról, illetve a Lengyel Tudományos Akadémia székhelye előtt álló Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója szobráról – készült fényképeket szerdán néhány, radikális baloldali tartalmakat közvetítő közösségi honlapon közölték.

Akcióban a Krisztus-gyalázók

A képekkel együtt közzétett manifesztum „a különbözőség tüntetéséről”, a homofóbia elleni harcról szól.

Az LMBTQ-mozgalom témája legutóbb a nemrég befejezett elnökválasztási kampányban vetődött fel Lengyelországban. Andrzej Duda újraválasztott elnök a szavazás előtt úgynevezett családvédelmi chartát írt alá, amelyben többek között megígérte, nem engedi meg, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak gyermeket.

Duda e dokumentummal fő választási riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester korábbi kezdeményezésére, az úgynevezett LMBTQ-chartára reagált. Az ellenzéki jelölt ebben többek között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.

A meggyalázott emlékművek kapcsán Trzaskowski csütörtökön elmondta, elítéli a vandalizmus minden megnyilvánulását. A tetteket az ellenzék részéről bírálta a Polgári Platform szóvivője, Jan Grabiec is, aki szerint az elkövetők – különösen a vallási objektumok kapcsán – túllépték a határt.

Sajnos az elmúlt időben Magyarországon is megszaporodtak a nemzet- és vallásellenes támadások. A Pride szervezői a Szent Koronát hozták össze az LMBTQ-zászlóval, Veszprémben egy civil szervezet Szent Istvánt és Boldog Gizellát gyalázta meg, ugyancsak Veszprémben Nagyboldogasszony ünnepén rendezik meg a város első LMBTQ-buliját, Budapesten pedig Horthy Miklós szobra kapott egy adag vörös festéket.

(MTI nyomán)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére