Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Élet-halál harcot vívnak az emberek a szén vásárlásért Lengyelországban

888.hu

2022.08.29. 17:00

Sorban állnak az autók és teherautók a szénbányák előtt, azonban a szankcióknak köszönhetően nem mindenki fog hozzájutni a luxuscikké vált szénhez.

 

A Reuters információ szerint Lengyelországban már több száz autó és teherautó állt sorba a Lubelski Wegiel Bogdanka szénbányánál. A téli hiánytól félő emberek akár napokig és éjszakákig is hajlandóak várakozni, hogy a kommunista időkre emlékeztető sorokban tudjanak szénhez jutni. Az 57 éves nyugdíjas Artur kedden a bányától mintegy 30 km-re lévő kelet-lengyelországi Swidnikből hajtott fel, abban a reményben, hogy több tonna szenet vásárolhat magának és családjának.

Elmesélte, hogy három éjszakát töltött az autójában a teherautók, pótkocsikat vontató traktorok és személyautók kígyózó sorában.
„Ez minden képzeletet felülmúl, az emberek az autóikban alszanak. Emlékszem a kommunista időkre, de eszembe sem jutott, hogy valami még rosszabba térhetünk vissza”.

Artur háztartása egyike annak a közel 4 millió lengyelországi lakosnak, akik szénnel fűtenek, és most hiányokkal és áremelkedéssel kell szembenézniük, miután Lengyelország és az Európai Unió embargót rendelt el az orosz szénre. Lengyelország ráadásul áprilisban azonnali hatállyal betiltotta a vásárlásokat.

 

Lengyelország évente több mint 50 millió tonnát termel saját bányáiból, az importált szén nagy része pedig Oroszországból származik.

A megugró kereslet arra kényszerítette az állami irányítás alatt álló bányákat, hogy az eladásokat adagolják, vagy az üzemanyagot online platformokon keresztül, korlátozott mennyiségben kínálják.

A bánya pénteken mintegy 250 háztartás számára tervezett üzemanyagot értékesíteni, és a várakozási idő csökkentése érdekében a hétvégén is folytatná az értékesítést – mondta Dorota Choma, a bogdániai bánya szóvivője a Reutersnek. Hozzátette, hogy a korlátozások célja a felhalmozás és a feketepiaci nyerészkedés, vagy akár a sorban álló helyek eladásának megakadályozása.

Mint minden lengyel szénbánya, Bogdanka is jellemzően erőműveknek adja el a kitermelt szén nagy részét. Tavaly a termelésének kevesebb mint 1%-át adta el egyéni ügyfeleknek, így nincs meg a logisztikája ahhoz, hogy közvetlenül a kiskereskedelmi vásárlóknak értékesítse a fűtőanyagot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére