Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Energia-armageddon van szerte Európában

888.hu

2022.07.13. 15:00

Beláthatatlan, mi lesz ősszel és télen.

 

Egyre világosabbak az Európai Unió problémái mind az energiaszektort, mind a gazdaság kilátásait tekintve. Az Oroszország elleni hatodik szankciós csomaggal az unió lábon lőtte magát, és a korábban is drága energia így tovább drágulhat, ráadásul a gázellátás teljes egészében Putyin döntéseitől függ.”

– és ezt nem mi mondjuk, hanem a Telex.hu.

 

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

 

A baj nagyon nagy!

 

Július 11-től Németország tíz napig nem kap gázt az oroszoktól az Északi-Áramlat 1 vezetéken keresztül. A Gazprom szerint az ok az éves karbantartás. A vezetéket június 11-én reggel 6 órakor kapcsolták le Oroszországban.

A németek viszont rettegnek, hogy Moszkva a munkálatok után már meg sem nyitja majd a gázcsapot.

 

Az Északi Áramlat 1-en június közepén turbina problémára hivatkozva az oroszok 60 százalékkal csökkentették a napi szállítási volument.

 

A turbinaügyről csak annyit, hogy a németek gyakorlatilag könyörögtek Kanadának, hogy hogy adjanak vissza egy, az Oroszország elleni szankciók hatálya alá eső, de az Európába irányuló gázáramlás szempontjából kritikus turbinát.

 

„Én leszek az első, aki harcolni fog egy további erős uniós szankciócsomagért, de az erős szankciók azt jelentik, hogy azoknak jobban kell fájni és ártani Oroszországnak és Putyinnak, mint a mi gazdaságunknak.” – mondta Robert Habeck alkancellár a vg.hu cikke szerint.
„Ezért megértést kérek, mert meg kell fosztanunk Putyint ennek a kifogásnak az esélyétől.” – tette hozzá.

Egy német gazdasági elemző szerint ha teljesen elzárnák a gázt, az recesszióba taszítaná Németországot.

Németország legnagyobb gázkereskedője, az Uniper hivatalosan is állami segítséget kér. A vállalat vezetője, Klaus-Dieter Maubach szerint a helyzet már fenntarthatatlan a számukra.

 

Habeck keddi ausztriai látogatása során a két ország közös nyilatkozatban kötelezte el magát a szoros energetikai együttműködés fenntartása és kiszélesítése mellett, beleértve a hálózati összeköttetéseket, az ausztriai tározók és az épülő német LNG-terminálok közös használatát.

 

Az árak elszálltak

 

Az energiaválság legfőbb következménye, hogy brutálisan emelkedtek az energiaárak az elmúlt egy évben Európában. Az adatok szerint ma hatszor többet kell fizetni a gázért, és ötször többet az áramért, mint bő egy évvel ezelőtt. A gázfűtés költsége megháromszorozódott egyes esetekben.

 

A Check24 összehasonlító portál szerint egy átlagos német háztartás éves energiaköltsége átlagosan közel 3 millió forintra (!) (7292 euróra) emelkedett 2022 márciusában, amíg 2021 márciusában ennek mértéke 1,6 millió forintra (4043 euróra) volt tehető.

 

Megkezdődött a felkészülés és a spórolás

 

Ötletekből és lépésekből nincs hiány.

  • Olaszországban és Spanyolországban a közhivatalokat télen legfeljebb 19 fokra lehet fűteni, nyáron pedig nem lehet 27 fok alá hűteni.
  • Németországban a középületekben addig nem kapcsolhatják be a klímát, amíg a hőmérséklet nem haladja meg a 26 fokot.
  • Frankfurt mellett 86 iskolában és 60 konditeremben lekapcsolták a melegvíz-ellátást szeptember közepéig, hogy így 100 ezer eurót takarítsanak meg.
  • Észak-Rajna-Vesztfáliában egyes minisztériumok a klímahasználat csökkentése mellett a meleg vízzel is spórolnának: korlátoznák a melegvíz-elérést a konyhákban és a mosdókban.
  • Romániában már több mint száz településen nincs közvilágítás.
  • Robert Habeck kevesebb időt tölt a zuhany alatt.
  • Nagy-Britanniában felmerült, hogy fizetnének azért, hogy az emberek ne használjanak áramot.
  • A német autópályákon sebességkorlátozást vezetnének be.
  • Hamburgban a meleg víz esetében már mennyiségi limiteket vezethetnek be háztartásonként.
  • Hollandiában már tavasszal a fűtés letekerését ajánlották.
  • Az Európai Bizottság nagyágyúja, Frans Timmermans szerint pedig az emberek „választhatják azt is, hogy lejjebb tekerik a fűtést a lakásban, vagy biciklivel járnak és nem autóval. Vagy hogy rövidebb ideig zuhanyoznak, esetleg hogy a ruháikat kiszellőztetik ahelyett, hogy azonnal kimosnák”.

 

 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban.

Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában.”

– figyelmeztetett Fatih Birol, az IEA igazgatója egy keddi sydneyi energiafórumon. Az energiaellátás az egyik fő probléma – mondta.

 

Ez komoly hatással lehet a világgazdaságra.”

– mondta az energiaipari lobbicsoport vezetője.

Birol szerint a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy „a neheze még csak ezután következik” – mondta.

 

Ilyen kilátások mellett továbbra is vannak olyan politikusok, akik mintha nem lennének tisztában a helyzet súlyosságával.

Robert Golob szlovén miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral, kijelentette:

nagy kihívás, de teljesíthető cél a tél átvészelése orosz gáz nélkül.

 

A két kormányfő az orosz gázszállítások csökkentése révén kialakult energiaválságról, valamint a Németország és Szlovénia közti együttműködésről tárgyalt.

„Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságot az energiaszállítások terén.” – hangsúlyozta a német kormányfő.

Golob szerint az olaj- és gázellátásra kidolgozott megoldásokat az európai uniós közösségen belül kell keresni. A szlovén miniszterelnök szerint ugyanis az EU tagországok között vannak olyan kihasználatlan lehetőségek, amelyek lehetővé tennék, hogy kellő takarékossággal orosz gáz és „kényszerkorlátozások” nélkül vészeljük át a telet.

 

Magyarország betáraz

 

Magyarországon az európai átlag feletti a földgáztározók töltöttsége – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón szerdán.

Közölte: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése. A feltöltöttségi szint jelenleg 44 százalékos.

 

Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék.

Emellett megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak. Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére