Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erős kritikák érik az Európai Parlament új főtitkárát

888.hu

2022.09.13. 15:25

Tizenhárom év után lemondott az Európai Parlament főtitkári posztjáról a német Klaus Welle. Utóda az olasz Alessandro Chiocchetti lesz, akit vitatott körülmények között választottak meg.

 

Az Európai Parlament Elnöksége új főtitkárt választott.

 

Az uniós parlament legmagasabb rangú tisztségét az olasz Alessandro Chiocchetti veszi át.”

– közölte az AFP hírügynökséggel hétfő este az uniós parlament szóvivője. Chiocchetti Klaus Welle utódja lesz, aki 13 év után januártól lemondott a tisztségéről.

 

A Chiocchetti javára hozott döntés azonban ellentmondásos.

Az Európai Parlament Elnöksége, amely az elnökön kívül a 14 alelnököt és öt úgynevezett „quaestort” foglalja magában, hétfő este Strasbourgban nem nyilvános szavazáson választotta meg. Az Európai Parlament nem erősítette meg a választás napját, ráadásul még a jelölteket sem mutatták be.

 

A személyi döntéseket érthetően és átláthatóan kell meghozni minden uniós intézményben.”

– kritizálta a döntést Jens Geier, az SPD európai parlamenti képviselője, hozzátéve: „Egyetlen kormányzat sem engedheti meg magának ezt a fajta alkudozást”.

 

A Zöldek részéről is érkezett kritika.

 

Teljesen alkalmatlan, és még csak meg sem felel a parlamenti vezetői pozíciók betöltésére vonatkozó követelményeknek.”

– mondta Heidi Hautala.

 

A Politico hírportál arról számolt be, hogy Chiocchetti kinevezését egy olyan megállapodás előzte meg, amely a baloldalnak a parlamentben vezető pozíciót teremt.

Chiocchetti jelenleg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnökének kabinetfőnöke. Korábban többek között Antonio Tajani, az Európai Parlament korábbi elnökének belügyi kabinetfőnök-helyettese volt, aki Metsolához hasonlóan a konzervatív néppárti frakcióhoz tartozik.

Az EU más intézményei esetében nem szokatlanok az alkuk, de az Európai Parlament eddig meglehetősen feltűnésmentes volt ebben a tekintetben. 2018 februárjában Jean-Claude Juncker volt uniós bizottsági elnök akkori kabinetfőnökét villámgyorsan előléptették a brüsszeli intézmény főtitkárává, felmerült a gyanú, hogy Juncker a csúcspozíciót bizalmasának adta. Az Európai Parlament arra a következtetésre jutott, hogy a kinevezés „puccsszerű akciónak tekinthető”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére