Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Európa nem áll ki a kárpátaljai magyarokért"

Forisek Ádám

2018.12.03. 21:00

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke interjúban beszélt a kárpátaljai magyarokat ért nehézségekrõl, valamint arról, hogy az Európai Unió hogyan viszonyul ehhez.

Brenzovics László a Maszol hírportálnak adott interjújában a magyarellenes állampolitika részeként nemrég hatályba lépett nyelvtörvény és oktatási törvény kapcsán beszélt arról, hogy a diszkriminatív intézkedések ellen egyedül Magyarország emelt hangot markánsan.

Karakteresebben ebben a kérdésben a magyarok álltak ki, határozottabb álláspontot pedig csak Magyarország nyilvánított. De ezek előtt is nyilvánvaló volt már az, hogy a magyarokat nézték ki ellenségnek az ukrán hatóságok”

– mutatott rá a KMKSZ-elnök.

Szerinte Ukrajnában jelenleg valamennyi kisebbség helyzete rossz, azonban ellenük nem folyik szisztematikus médiakampány, és nem került sor olyan atrocitásokra sem, mint a magyar közösség esetében.

Köztudomású, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székhelyét egy alkalommal felgyújtották, provokatív plakátokat tettek ki és vegzálják a kárpátaljai magyar közösség vezetőit és képviselőit különböző politikai akciókban, nyomozás folyik ellenük szeparatizmus vádjával, de sorolhatnám még azokat az akciókat, amelyek közösségünk ellen irányultak az utóbbi években”

– emlékeztetett Brenzovics. Elmondta azt is, hogy annak ellenére romlik a magyarság helyzete, hogy a politikai képviselet tekintetében a közösség nem áll rosszul sem helyi, sem pedig országos szinten. 2014-ben a kárpátaljai magyarok növelték képviseletüket a megyei közgyűlésben és sikerült bejutni a parlamentbe is: igaz, hogy a kormánypárt listáján, egy megegyezés alapján. Azonban azokban a járási tanácsokban, ahol jelentős magyarság él, "megkerülhetetlen a magyar pártok alkotta képviselet, amelyet mindenütt összefogással biztosítottunk, ahol erre szükség volt."

Soha nem hallottam az Európai Unió vezetőit, vagy akár Johannes Hahn európai bővítésért felelős biztost erőteljesebben nyilatkozni ebben a kérdésben, netán magyar ügyben felemelni a szavát”

– emlékeztetett a magyar politikus, aki szerint érthetetlen az, hogy az EU mélyen hallgat akkor, amikor láthatóan rendkívüli éles helyzet alakult ki közösségével szemben Ukrajnában.

Amikor Magyarországot kell elítélni, akkor nagyon aktívak, ezért is említettem korábban a médiában az európai kettős mércét a magyarsággal szemben."

Közlése szerint Brüsszelben minden fontosabb intézményben ismertették a kárpátaljai magyar helyzetet.

Ha az Európai Unió azt gondolja magáról, hogy egy értékközösség és vannak bizonyos fajta kötelezettségvállalások Ukrajna részéről, amelyeket nem tart be, akkor jó lenne, ha ezt számon is kérné”

– jelentette ki.

Magyarország nem támogatja az ukrán külpolitikai törekvéseket, amíg nem rendeződik a magyarság helyzete, Brenzovics László pedig ezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarország azokat az eszközöket használja a határon túli magyarság megvédésére, amelyek rendelkezésére állnak, és ezzel nemcsak a kárpátaljai magyarokat, hanem az ukrajnai emberi jogokat is védi.

A NATO–Ukrajna-megállapodásban is szerepel az, hogy Ukrajna nem szűkíti a meglévő kisebbségi jogokat”

– szögezte le.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére