Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa-szerte tüntetnek az elszabaduló energiaárak miatt

888.hu

2022.10.03. 12:40

És ez még csak a kezdet.

 

Feszültség Brüsszelben

Legalább tízezres tömeg vonult fel Brüsszel utcáin a három legnagyobb érdekképviselet felhívására szerdán. A munkások azt követelték, hogy a kormány azonnal lépjen fel a megélhetési válság ügyében. A stáb által megszólaltatott emberek azonnali segítséget kértek a kormánytól – írta meg az Euronews.

 

23 éve dolgozom, de ez az első olyan év, amikor nem jövünk ki a fizetésből, pedig a feleségem is dolgozik.”

– mondta az egyik tüntető.

 

Harcolnunk kell az emelkedő árak és az energiaszámlák ellen. Kezd nagyon nyomorult lenni az életünk.”

– mondta egy másik.

Az Euronews tudósítója szerint ez még csak a kezdet, novemberben általános sztrájkot terveznek Belgiumban.

 

 

 

Áll a bál a németeknél

Dacolva az esővel, több ezren tüntettek az emelkedő energiaárak miatt Berlinben. A demonstrálók élesen bírálták a német kormányt, amiért beleavatkozott az orosz-ukrán konfliktusba. Szerintük az Ukrajnába irányuló németországi fegyverszállítmányok, illetve az Oroszország elleni uniós szankciók energiaválságot és drasztikus áremelkedéseket idéztek elő. Az idei fűtésszámla várhatóan legalább 50 százalékkal lesz magasabb, mint tavaly.

 

Mi földgázt használunk fűtésre, de senki sem tudja, hogy meddig emelkedik még az ára.”

– panaszolta az egyik tüntető.

A gázválság miatt a német kormányzat kénytelen a megújuló energiaforrások fejlesztésére összpontosítani. Ám ez közel sem olyan egyszerű.

 

Jelenleg a legnagyobb kihívást az engedélyezési folyamatok lerövidítése jelenti. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kezdete óta a Németországban épített LNG-fogadó terminálok kiépítését fél év alatt engedélyezték.”

– magyarázta a Német Szélenergia Szövetség igazgatója.

Eközben a német rezsihivatal ismét megkongatta a vészharangot, és fokozott takarékosságra figyelmeztetett. Közlésük szerint legalább 20 százalékos megtakarításra van szükség a lakosság részéről ahhoz, hogy ne alakuljon ki még súlyosabb gázhiány Németországban.

 

Megélhetési válság az osztrákoknál

Több ezren vonultak utcára szombaton Bécs belvárosában az emelkedő energiaárak, az egyre növekvő infláció, valamint az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók ellen tiltakozva.

Sajtóbeszámolók szerint a nagy rendőri intézkedés mellett megtartott „hazafias menet” nevű demonstráción többen is „nyissák meg az Északi Áramlatot!”, „nem az öngyilkos szankciókra”, és „elég a NATO háborús uszításából” feliratú táblákat tartottak a magasba.

 

 

Az Oroszország ellen hozott szankciók halálos csapást mérnek Európára. Egyszerre lövünk bele mindkét térdünkbe velük. A szankcióknak nincs semmi hatásuk, csak tönkreteszik Európát.”

– fejtette ki véleményt az egyik osztrák tüntető.

 

Prágában is hangos a nép

A The Guardian megírta, hogy mintegy 70 ezren vonultak ki Csehország fővárosában, Prágában, hogy a NATO, az EU és az Oroszországgal szembeni szankciók ellen tüntessenek, és új megegyezést követeljenek Moszkvával.

A tüntetők egy része Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsőítő pólót viselt, míg mások EU- és NATO-ellenes hangvételű transzparenseket tartottak a magasba. A csehek Ukrajna leghűségesebb támogatói közé tartoznak.

 

 

Pavel Blažek igazságügyi miniszter a zavargások és a kormány bukásának veszélyére figyelmeztetett, ha nem születik sürgős megoldás.

 

Ha az energiaválság nem oldódik meg, az ország politikai rendszere veszélybe kerülhet.”

– mondta.

 

Százezrek az energiaválság ellen Franciaországban

Mintegy százezren demonstráltak az energiaválság miatt Franciaországban. A fővárosban negyvenezren gyűltek össze, de Lyonban, Lille-ben és Bordeaux-ban is sokan tüntettek. Többek között az infláció, a megélhetési válság és az Oroszországgal szemben kivetett európai szankciók ellen emelték fel hangjukat. A megmozduláshoz számos szakszervezet is csatlakozott.

 

Franciaországban bevezettek egy újfajta tarifát, mely szerint aki vállalja, hogy kevesebb elektromos áramot használ a télen csúcsidőszakban, kevesebb áramszámlát fizet a többi időszakban, és ezzel gyakorlatilag 30 százalékkal csökkentheti a rezsiszámláját.

Mindenkitől elsősorban azt kérik, hogy önkéntes alapon vállalja, hogy csökkenti az energiafelhasználását.

A díszkivilágításokat a városokban már este 10 órakor lekapcsolják, ez a jelképes intézkedés arra szolgál, hogy

megpróbálják elfogadtatni az emberekkel, hogy télen kevesebb energia lesz.

 

Hollandiában a tojás is előkerült

Tetőfokára hágott a szankciók elleni tüntetés Hágában. A demonstráció egy pontján előkerült a tojás is, amivel Mark Rutte miniszterelnök képét dobálták meg.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére