Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez az amerikai sajtószabadság? A Russia Today mûsorait vizsgálná egy szenátor

Vincze Viktor Attila

2017.03.15. 08:58

A Russia Today (RT) nevû, angol nyelvû, orosz tulajdonú tévécsatorna vizsgálatát szeretné elérni a Demokrata Párt egyik szenátora, mert szerinte a televíziós csatorna Oroszország érdekeit szolgálva támogatta Donald Trump elnökké választását. Azt nem lehet tudni egyelõre, hogy milyen következménye lehet a vizsgálatnak.
WASHINGTON, 8:58

A Russia Today (RT) nevű, angol nyelvű, orosz tulajdonú tévécsatorna vizsgálatát szeretné elérni a Demokrata Párt egyik szenátora, mert szerinte a televíziós csatorna Oroszország érdekeit szolgálva támogatta Donald Trump elnökké választását. Azt nem lehet tudni egyelőre, hogy milyen következménye lehet a vizsgálatnak.

Az északkeleti New Hampshire állam demokrata párti szenátora, Jeanne Shaheen törvénytervezetet nyújtott be, amelyben azt javasolja, hogy bővítsék ki az igazságügyi minisztérium jogkörét, és így tegyék lehetővé, hogy a tárca vizsgálatot indíthasson az orosz tévécsatorna ellen.

A vizsgálat célja Shaheen szenátor szándéka szerint az lenne, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszott a 2016-os elnökválasztási kampányban a Russia Today. A törvényjavaslat beterjesztése után Shaheen újságíróknak azt nyilatkozta: az Országos Hírszerzés Igazgatósága (DNI) jelentése sarkallta őt a törvényjavaslat kidolgozására.

A DNI a 2016-os elnökválasztásról és Oroszország befolyásolási kísérleteiről készített jelentésében ugyanis kitért az RT műsorpolitikájára is, amelyről megállapította, hogy orosz érdekeket szolgált.

Jó okunk van azt hinni, hogy a csatorna az orosz kormánnyal egyeztetve terjeszt hamis híreket és ássa alá demokráciánkat. Az amerikai közvéleménynek joga van tudni, hogy ez így van-e"

– áll Shaheen közleményében.

A Russia Today televízió RT America néven sugároz műsort az Egyesült Államokban. Korábban is gyakran megvádolták azzal, hogy orosz propagandacélokat szolgálva nem pontosak az információi, de különösen nagy figyelmet, csak a 2016-os elnökválasztási kampányban kapott. Egyes vélemények szerint műsorai részrehajlóak voltak, s a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot támogatták. 

A demokrata párt és a liberális globális elit érveivel szemben azonban sok amerikai örül az RT amerikai jelenlétének, mert számos olyan hírt közöl ez a csatorna, amelyeket a többségi liberális média mélyen elhallgat.

Mi lesz, ha a világon mindenhol kedvet kapnak az ilyen vizsgálatokhoz? 

A demokrata szenátor kezdeményezése nem utolsó sorban felvet még egy fontos kérdést. A világ számos országában működnek más országok vállalkozásai által tulajdonolt médiumok.

Vajon hova vezetne az, ha ennek az amerikai vizsgálatnak a szellemiségéhez hasonlóan a külföldi tulajdonú médiumok működését nemzetbiztonsági szempontból ellenséges tevékenységnek tekintenék a világ minden országában? 

Akkor Shaheen szenátor szép új világában például a Magyarországon működő luxemburgi tulajdonú RTL automatikusan egy másik állam által irányított nemzetbiztonságot támadó eszköznek minősülne, ami egy idegen állam ellenséges befolyásszerzését szolgálná.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére