Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felmérés: csökken Európában a szolidaritás Ukrajna iránt

888.hu

2022.12.07. 17:20

Az európaiak mindössze 40 százaléka gondolja úgy, hogy országának továbbra is fenntartás nélkül támogatnia kellene Ukrajnát.

 

Felmérést készített a Mercator Forum on Migration and Democracy (MIDEM) nevű szervezet, amelyet a Der Spiegel című német lap mutatott be.

Az európaiak mindössze 40 százaléka gondolja úgy, hogy országának továbbra is fenntartás nélkül támogatnia kellene Ukrajnát.

A MIDEM tanulmánya azt mutatja, hogy szinte minden európai országban a többség a bevándorlás korlátozása mellett van, még a migrációra hagyományosan nyitottabb Svédországban is.

Kilenc hónappal az ukrajnai orosz agressziós háború kezdete után úgy tűnik, hogy a közvélemény Ukrajnát támogató magatartása megtört, többek között Németországban is.

A MIDEM a YouGov közvélemény-kutató intézettel együttműködve szeptember és október között tíz uniós tagállamban több mint 20 400 embert kérdezett meg – a hangsúly a menekültmozgalom által leginkább sújtott országokra helyeződött. Németország is ezek közé tartozik.

A több mint egymillió befogadott ukrán menekülttel Németország Lengyelország után a második legnagyobb arányt képviseli a befogadó országok között.

Az Ukrajnával való európai szolidaritás azonban kezd csökkenni. Ezt jól mutatja, hogy a MIDEM tanulmánya szerint ma már szinte minden európai országban egyértelmű többség támogatja az Ukrajnából érkező bevándorlás korlátozását. Ez leginkább a közép- és kelet-európai országokban, például a Csehországban és Magyarországon szembetűnő, ahol a túlterheléssel kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek, és a célzott hamis hírek és dezinformációs kampányok erősítik ezt a fejleményt.

Németországban csökken az Ukrajnával való szolidaritás, és itt is van már egy relatív többség, amely arra szavaz, hogy ne támogassák Ukrajnát mindenáron.

A németek csaknem 42 százaléka úgy véli, hogy Ukrajnának nyújtott támogatást korlátozni kellene, tekintettel a saját magukra nézve negatív következményekre. Ezzel az értékkel Németország Franciaországgal egy szinten van, éppen csak megelőzve Olaszországot.

Németországban azonban nincs konszenzus ebben a kérdésben. A MIDEM tanulmány szerint Kelet- és Nyugat-Németország között jelentős különbségek vannak. Eszerint a kelet-németországiak – Csehországgal és Magyarországgal együtt – a vizsgált országok közül a legkevésbé lennének hajlandóak továbbra is támogatni Ukrajnát.

A felmérésből az is kiderül, hogy Kelet-Németországban az emberek több mint egyharmada a NATO-t okolja a háborúért.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére