Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felvételen: balhé Minszkben. Szétverték a kormányellenes tüntetõket

888.hu

2017.03.25. 17:58

Õrizetbe vett a fehérorosz rendõrség szombaton több kormányellenes tüntetõt, akik a hatóságok tiltása ellenére gyûltek össze Minszk központjában.
MINSZK, 17:58

Õrizetbe vett a fehérorosz rendőrség szombaton több kormányellenes tüntetőt, akik a hatóságok tiltása ellenére gyűltek össze Minszk központjában.

Mintegy 700 demonstráló próbált volna végigvonulni a fehérorosz főváros legnagyobb sugárútján, de a rohamrendőrök útjukat állták, és több embert őrizetbe vettek. Egy demonstráló elmondása szerint a hatóságok erőszakkal léptek fel a tüntetőkkel szemben, több nőt a hajánál fogva rángattak a rendőrségi buszokhoz.

A tüntetésen őrizetbe vettek pontos száma egyelőre nem ismert – írja az MTI.

A demonstráció kezdete előtt a Viasna nevű jogvédő szervezet a Twitteren közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és minden ott lévőt őrizetbe vettek – azaz 57 embert –, a szervezet aktivistáit, újságírókat és külföldi megfigyelőket egyaránt.

A hatóságok hajnalban elfogták Uladzimir Neklajev ellenzéki vezetőt is, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, aki a minszki tüntetésen mondott volna beszédet. Neklajevet a fehéroroszországi Breszt városában szállították le a vonatról, amellyel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett vissza hazájába.

A szombatra tervezett minszki demonstráció előtti napokban több mint 100 ellenzékire szabtak ki háromtól tizenöt napig terjedő börtönbüntetéseket.

Az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a "naplopók elleni törvényként" elhíresült jogszabály ellen, amely a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatja meg. Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenko elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy idén már nem fogják alkalmazni a törvényt. A jogszabályt viszont nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak.

Március 25-én a fehérorosz ellenzék a "szabadság napját" ünnepli. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.

Szombaton a Fehéroroszország nyugati részén lévő Hrodna (Grodno) városban és Bresztben is több százan tüntettek az elnök ellen. Õrizetbe vételekről onnan még nem érkezett hír.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére