Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Figyelmeztették az EU-t: az orosz olajat nincs mivel helyettesíteni

888.hu

2022.04.12. 11:20

A jóemberkedésnek mindig ára van.

 

Hétfőn Bécsben az Európai Unió tisztviselői megbeszélést tartottak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselőivel. Az EU-s bürokraták a csoportot a termelés növelésére szólították fel, ugyanis a tömb az orosz olajjal szembeni esetleges szankciókat fontolgatja. Az OPEC azonban nem azt a választ adta, amire a jóemberekedők minden bizonnyal hallani akartak.

 

Közölték ugyanis, hogy

az Oroszországgal szembeni jelenlegi és jövőbeli szankciók minden idők egyik legsúlyosabb olajellátási válságát okozhatják, és lehetetlen lesz pótolni ezeket a mennyiségeket.

Jelezték továbbá, hogy nem fognak több olajat szivattyúzni.

 

A jelenlegi és jövőbeli szankciók vagy más önkéntes intézkedések következtében potenciálisan napi több mint 7 millió hordónyi orosz olaj- és egyéb folyadékexportot veszíthetünk el.”

– mondta Mohammad Barkindo OPEC-főtitkár a Reuters szerint.

 

(Photo by Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP)

 

Barkindo hozzátette,

a keresleti kilátásokat figyelembe véve, szinte lehetetlen lenne pótolni egy ekkora volumenű veszteséget.

 

A tárgyaláson az EU képviselői arra is rámutattak, hogy az OPEC-nek felelőssége van a kiegyensúlyozott olajpiacok biztosításában. Az OPEC eddig ellenállt az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség felhívásának, hogy több nyersolajat szivattyúzzon az árak csökkentése érdekében, amelyek a múlt hónapban 14 éves csúcsot értek el, miután Washington és Brüsszel szankciókat vezetett be Moszkva ellen Oroszország ukrajnai háborúját követően.

 

A Reuters által látott OPEC-dokumentum szerint az EU a találkozón azt kérte, hogy az OPEC több kitermelést biztosíthatna tartalékkapacitásaiból. Barkindo viszont közölte, hogy a jelenlegi rendkívül volatilis piac az OPEC ellenőrzésén kívül eső „nem alapvető tényezők” eredménye, és jelezte, hogy a csoport nem fog több olajat kitermelni.

Az EU óvatos

 

Múlt héten az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában a képviselők szankciókat követelnek Oroszország ellen, köztük teljes embargó bevezetését az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra vonatkozóan.

 

Az EP szerint az embargót olyan tervnek kell kísérnie, amely biztosítja az EU energiaellátásának biztonságát. A testület hozzátette:
„Olyan stratégiát is ki kell alakítani, amely lehetővé teszi a szankciók visszavonását abban az esetben, ha Oroszország lépéseket tesz Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítására nemzetközileg elismert határain belül, és teljesen kivonja csapatait az ország területéről”.

 

A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra – derült ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Facebook-oldalán megjelent közleményéből.

 

Gál Kinga azt írta: egy ilyen intézkedés „megölné” a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasították.

 

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk. Mindezt úgy tesszük, hogy elutasítjuk a gáz és kőolaj, valamint az atomenergia békés célú felhasználását célzó embargó bevezetésére vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentben és minden uniós intézményben.”

– fogalmazott a politikus.

 

 

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról, jóllehet, a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” – közölte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

 

Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben.

 

Küzdeni kell a nagymértékű, orosz energiától függés mihamarabbi megszüntetéséért, új beszállítókat kell találni, és a megújuló energiaforrások bevezetésére kell törekedni – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

 

(Photo by Stringer / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

 

Magyarország az energiaellátását a jövőben is biztosítani fogja, így nem szavaz meg olyan javaslatot, mely akár a kőolaj-, akár a földgázszállításokra vonatkozó szankciókat tartalmazna – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn.

 

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.

 

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak.”

– fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a kőolaj- és földgázimportra vonatkozó szankciók a magyar gazdaságot leállítanák, aránytalan károkat okoznának Magyarország számára.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére