Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fillon az életéért küzd

Horváth József György

2017.03.05. 16:58

A vasárnap sorsfordító lehet a francia jobbközép számára. Vajon sikerült-e elég embert mozgósítania Fillonnak a délutáni nagygyûlésre, hogy meggyõzze pártját legitimitásáról? Az elnökjelölt összefogásra kérte megmaradt híveit. Mindeközben felesége is tagadja a korrupciós vádakat és teljes támogatásáról biztosította férjét.
PÁRIZS, 16:58

A vasárnap sorsfordító lehet a francia jobbközép számára. Vajon sikerült-e elég embert mozgósítania Fillonnak a délutáni nagygyűlésre, hogy meggyőzze pártját legitimitásáról? Az elnökjelölt összefogásra kérte megmaradt híveit. Mindeközben felesége is tagadja a korrupciós vádakat és teljes támogatásáról biztosította férjét.

A nagygyűlés már véget ért a párizsi Trocadéro téren, Fillon kemény beszédet mondott, és kijelentette, hogy továbbra sem mond le az elnökjelöltségről. A beszéd közben és után is hatalmas ováció fogadta a volt miniszterelnököt, bár sok politikustársa már a kampánya szomorú végét látja a nagygyűlésben. Beszédében Fillon elismerte a felelősségét a jobboldal válságában és jelezte, hogy a támogatóira és az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak vezetőségére bízza a sorsát.

Tudom, higgyék el nekem, hogy mekkora a felelősségem a válságban. Az árulásokon, az igazságszolgáltatás menetrendjén és a rágalmazó kampányon túl, az én hibám az, hogy az általam képviselt program, amelyben hiszek, amelyben hisztek, hatalmas akadályokba ütközik"

- fogalmazott.

Az, hogy mennyien vettek részt a rendezvényen sorsdöntő lehet, hiszen a Köztársaságiak politikai bizottsága hétfőn vizsgálja Fillon ügyét. Ha eléggé meggyőző lesz a részvétel és a visszajelzések, lehet, hogy a párt nem hátrál ki a jelölt mögül. Ha mégis a váltás mellett döntenek, az agg Alain Juppé veheti át Fillon helyét az elnökségért folyó versenyben. Minden esetre Fillon nem adja olcsón a bőrét. Üzenete egyértelmű volt: az Trocadéro téri erődemonstráció célja bebizonyítani, hogy a pártjában elszigetelődött elnökjelöltet a jobboldali kemény mag továbbra is támogatja.

A rendezvényre mintegy 50 ezer embert vártak a szervezők. A Le Monde-on 40-45 ezer emberről számoltak be, míg a Le Figaro élő közvetítése szerint ennél jóval többen gyűltek össze a Trocadéron. A helyszínen kétszázezer szimpatizánsról beszéltek a szervezők.

A beszéd előtti órákban először szólalt meg Penelope Fillon a férjét és családját ért vádakkal kapcsolatban. Fillonékat azzal gyanúsította meg több mint egy hónapja a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség, hogy Francois Fillon parlamenti asszisztenseként felesége és gyermekei nem végeztek tényleges munkát. 

Penelope Fillont 1988 és 1990 között, majd 1998 és 2002 között, valamint 2012 május és 2013 november között alkalmazta Francois Fillon nemzetgyűlési képviselőként asszisztensként, de felesége az ügyészi kihallgatásán - a Le Monde című napilap által megszerzett jegyzőkönyv szerint - azt vallotta, hogy munkája soha nem volt hivatalos. A köztes időben Fillon képviselői utódának is Penelope Fillon volt az asszisztense. 

Francois Fillon azt mondta korábbi interjúiban, hogy felesége 15 éven át dolgozott mellette, 3677 eurós nettó átlagbéréért, ami kiugróan magasnak számít a többi asszisztens átlagosan 2 ezer eurós juttatásához képest. 

A JDD-nak adott interjúban Peneleope Fillon azt mondta, hogy "nagyon különböző feladatokat" látott el a férje mellett.

Az volt a feladatom, hogy segítsem a képviselői kapcsolattartásban az emberekkel"

- mondta Fillonné. "A titkárnőjével együtt intéztem a levelezését. Jegyzeteket készítettem a férjemnek, feljegyzéseket írtam a helyi eseményekről a választókörzetében, hogy a jegyzeteim alapján meg tudja írni a beszédeit. Helyi sajtószemlét is összeállítottam. Képviseltem őt az eseményeken. Átolvastam a beszédeit" - sorolta Penelope Fillon az interjúban. Fillon felesége az is elmondta, hogy minden dokumentumot, e-mailt és jegyzetet átadott a nyomozóknak, amelyek szerinte bizonyítják, hogy ténylegesen dolgozott a férje mellett.

Penelope Fillon viszont azt tanácsolta a férjének, hogy folytassa a kampányt.

Ellentétben a többiekkel, én nem hagyom el őt ... Én azt mondtam neki, hogy végig kell csinálni. Mindennap ezt mondom neki. De ő dönt. Hogy képes ennyire kitartani, az elképesztő bátorságának a bizonyítéka. Õ az egyetlen jelölt, akinek van tapasztalata, elképzelése és kellő határozottsága Franciaország vezetéséhez"

- fogalmazott az elnökjelölt felesége.

A walesi származású visszahúzódó, háztartásbeliként ismert Penelope Fillon azt mondta: a hosszú hallgatás után azért szólalt meg, hogy véget vessenek azoknak "az őrült pletykáknak", amelyek szerint kórházban ápolják, illetve, hogy elhagyta a férjét.

Itt vagyok, mindig is itt voltam és mindig is itt leszek. Francois-val vagyok 36 éve, és amíg csak élünk, itt leszek vele"

- mondta Penelope Fillon.

Ötven nap van a francia elnökválasztás első fordulójáig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére