Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Durván megtépázta az unióba vetett bizalmat Csehországban a járványkezelés

MTI

2020.07.16. 21:14

A STEM elemzése szerint a bizalomvesztés mögött a cseheknek a globális gazdasági és politikai helyzet által kiváltott aggodalmait, valamint azt a tényt kell keresni, hogy az emberek számára nem világos, milyen szerepet is játszott az Európai Unió a koronavírus-járvány leküzdésében.

A felmérésből kiderült az is, hogy gyengült a csehek együttérzése Európával: míg novemberben a megkérdezettek 75 százaléka tartotta magát európainak, májusban már csak 69 százalék.

Az utóbbi hónapokban mérsékelten csökkent a további nemzetközi intézményekbe, mint például a NATO, valamint más államokba vetett bizalom is. Szintén tény, hogy a cseh háztartások anyagi helyzetébe vetett bizalom is megrendült

– mondta Nikola Horejs, a STEM elemzője újságíróknak.

Horejs emlékeztetett arra, hogy a 2009-2012 között megnyilvánuló gazdasági válság idején is csökkent az EU-ba vetett bizalom: míg 2009-ben a csehek 68 százaléka bízott Brüsszelben, addig három év múlva már csak 40 százalék.

A felmérés készítői nem zárják ki, hogy a bizalmi index tovább fog csökkenni.

A STEM felméréséből az is kiderült, a csehek csupán 36 százaléka gondolja úgy, hogy Csehország befolyásolni tudja az uniós döntéseket, és képes keresztülvinni akaratát. A csehek több mint fele nem ért egyet azzal, hogy olyan rendkívüli helyzetekben, mint például a mostani koronavírus-járvány, Brüsszelnek nagyobb jogköre legyen, mint az egyes tagállamoknak.

A megkérdezettek kétharmada szerint a cseh gazdaság csak akkor tud gyorsan túllépni a mostani gazdasági visszaesésen, ha az Európai Unió meghatározó államaiban erős gazdasági növekedés következik be.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére