Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaország már készül a téli áramkimaradásokra

888.hu

2022.12.02. 14:00

Jelenleg az ország reaktorainak fele nem üzemel a folyamatban lévő karbantartások miatt, az erőművek új generációja pedig még nem épült meg.

 

„Franciaország jelentős áramimportőr lesz ezen a télen, hogy kompenzálja az energiahiányt.”magyarázta Xavier Piechaczyk, az ország villamosenergia-átviteli hálózatát kezelő RTE igazgatótanácsának elnöke.

Az elmúlt hetekben a kormány nagyszabású reklámkampányt indított, amelyben a francia állampolgárokat és vállalatokat az energiafogyasztás csökkentésére és a pazarló gyakorlatok visszaszorítására ösztönözte.

Ez azt jelenti, hogy a fűtést legfeljebb 19°C-ra kell csökkenteni, a nem használt készülékeket ki kell kapcsolni, a vállalkozások esetében pedig a felesleges világítást vagy reklámokat ki kell kapcsolni éjszakára.

Kedden Olivier Véran kormányszóvivő a minisztertanácsban elmondta, hogy az energiatakarékossági terv „máris meghozta gyümölcsét”, és megállapította, hogy az energiafelhasználás összességében öt százalékkal csökkent.

Ehhez hozzájárult az enyhébb hőmérséklet is – mondta, jelezve, hogy a tél előrehaladtával a fűtéshez szükséges villamosenergia iránti igény nyilvánvalóan növekedni fog.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök, aki heti rendszerességgel válságtanácskozásokat tart az energiaügyben, közölte, hogy a héten utasítást küld az ország prefektusainak,

hogy készüljenek fel az esetleges áramszünetekre a nagyobb áramkimaradások elkerülése érdekében.

 

Az egyik fő probléma, amit a kormány egyelőre nem tudott megoldani az, hogy hogyan tartsák fenn a telefonos hozzáférést a segélyhívó számokhoz.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a vészhelyzeti terv végrehajtása nagyban függ attól, hogy milyen hideg lesz a tél folyamán.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a megszorítások kockázata a lakosság 60 százalékát érintené, de soha nem érintene egy egész régiót vagy osztályt, s a terv kizárná az olyan kritikus infrastruktúrákat, mint a kórházak, rendőrőrsök vagy tűzoltóállomások.

Az Ecowatt nevű online rendszert már létrehozták, hogy tájékoztassa a polgárokat a jövőbeli csökkentésekről, és segítsen nekik csökkenteni a fogyasztásukat. Mintegy 10 000 háztartás iratkozott fel az alkalmazásra, amely probléma esetén riasztásokat küld.

 

Közben a kormány ideiglenesen visszatér a szénhez az áramszükséglet fedezésére.

 

A kelet-franciaországi Saint-Avoldban hétfőn újraindult egy szénerőmű, amely az év elején leállt.

Franciaországban a múlt héten 6,7 százalékkal csökkent a villamosenergia-fogyasztás az előző évek (2014–2019) átlagához képest, a csökkenés pedig „nagyrészt az ipari szektorra koncentrálódott” – derült ki az RTE legfrissebb, kedden közzétett jelentéséből.

A jelentés azonban figyelmeztet arra is, hogy a fogyasztás a jövőben nyomást gyakorolhat az áramigényre.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére