Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Frontex: A nyugat-balkáni migrációs útvonal a legaktívabb

888

2022.12.12. 20:45

Novemberben tovább erősödött az illegális migráció az Európai Unió külső határain, továbbra is a Nyugat-Balkánon keresztül vezető útvonal a legkedveltebb, az EU-ban észlelt összes illegális határátlépés 45 százalékát ebben a régióban jegyezték fel idén – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

 

A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első tizenegy hónapjában mintegy 308 ezer illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 68 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Novemberben a Frontex adatai szerint mintegy 27 ezren próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 15 százalékos növekedést jelent 2021 azonos hónapjához képest.

 

A jelentés szerint az év első tizenegy hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legforgalmasabb, ahol 152 százalékos növekedés mellett 139 525 illegális határátlépést jegyeztek fel. Novemberben több mint 14 105-en próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, több mint kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

 

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma szintén emelkedett január és november között. Itt a vizsgált időszakban 93 805 illegális határátlépés történt, ami 49 százalékos növekedést jelent az előző év azonos tizenegy hónapjához képest. Ezen az útvonalon novemberben az illegális bevándorlók száma 8213 volt, ami szintén meghaladta az előző év azonos hónapjának adatait.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az idén november végéig 39 850 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen 116 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A két országban november folyamán 3404 illegális határátlépésről számoltak be, az adat októberben 2882 volt.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első tizenegy hónapjában 13 672 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 20 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. Ezen a migrációs útvonalon novemberben 350-en próbáltak Európába jutni, amíg októberben 1895-en.

 

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az év első tizenegy hónapjában 14 747 illegális migráns szállt partra, az adat 26 százalékkal kevesebb a tavalyi számoknál. Ugyanitt novemberben 514-en léptek az unió területére illegálisan, amíg számuk az előző hónapban 1803 volt.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól novemberig – a tavaly feljegyzett adatokhoz képest idén 29 százalékos visszaesés mellett – 5071-en lépték át illegálisan az EU külső határait. Novemberben ugyanitt 334 észlelés történt az októberi 441-hez képest.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba, mint korábban. Az év első tizenegy hónapjában 68 102 tengeri átkelést regisztráltak, ez a mutató éves viszonylatban 40 százalékos emelkedést mutat – tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

 

MTI

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére