Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gazdaságilag is alábecsül minket Brüsszel

Fábián Eszter

2020.05.11. 13:55

Nemrég tette közzé az Európai Bizottság az országonkénti 2020-as és 2021-es évre szóló gazdasági előrejelzéseit. Az utóbbi időben a hazánk elleni sorozatos támadásokból már világossá vált, ha Brüsszelben Magyarország szóba kerül, sok jóra nem számíthatunk.

A bevándorláspárti EU-t nem érdekli a magyar kormány nemzetközi viszonylatban is nagy sikert elérő családvédelmi politikája, vagy hogy az IMF szerint az Európai Unióban idén a magyarországi nemzeti össztermék (GDP) fog a második legkisebb mértékben csökkenni a koronavírus-járvány miatt.

A tények, a számok mit sem érdeklik a brüsszeli bürokratákat,

ha Magyarországról van szó. Ennek fényében talán már meg sem lepődünk azon, hogy

súlyosan alábecsülte az Európai Bizottság a kormányhoz képest az idei és jövő évre mutató gazdasági előrejelzéseit.

Az adatokból jól látszik, hogy az EB becslése jóval a kormány számításai alatt vannak. Holott a Századvég szerint nemzetközi összehasonlításban Magyarország egy rendkívül nagyvonalú javaslatcsomagot jelentett be a fiskális és a monetáris intézkedések tekintetében.

Az európai közösségben mindössze hat olyan állam van, amely a 2019-es saját GDP értékének több mint 16 százalékát fordítja a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére.

Megállapíthatjuk, hogy európai összevetésben Magyarország gazdaságfejlesztési programja nagyságrendjét tekintve a legjelentősebbek közé tartozik, mely világos üzenet a magyar vállalkozások és munkavállalók részére a kormány elszántságáról a magyar munkahelyek és a magyar gazdaság védelme érdekében – írja korábbi elemzésében a Századvég.

De az IMF is hasonlóan „pozitív” kilátásokat vázolt fel. Szerintük ugyanis az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap 2020-2021-es világgazdasági prognózisának előzetese alapján. Az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

Az EB által jelzett munkanélküliségi mutatóból is világosan látszik, hogy nem a kormány intézkedéseivel arányos módon becsültek. A munkanélküliek ellátására a 2019-es 106 milliárd forint helyett idén ugyanis 217 milliárd forintot költhet a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban közölte: az államhoz eddig mintegy 160 ezer ember fordult segítségért munkahelye elvesztése miatt, a kormány kötelessége pedig az, hogy munkalehetőséget adjon, és adni is fog. Emellett beruházásokat, fejlesztéseket szorgalmazott, mert ezekből lesz munkahely. Ezermilliárdos nagyságrendűek a támogatások – emelte ki.

Már csak az Európai Bizottságnak kéne tisztán látnia, és kevésbé elfogultnak lenni hazánkkal kapcsolatban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére