Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gazprom: 45 százalékkal csökkent az orosz földgázexport

888.hu

2023.01.02. 19:20

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat földgázexportja 45,5 százalékkal csökkent tavaly a volt szovjet tagköztársaságokat leszámítva a cég hétfői bejelentése szerint, miután tavaly jelentősen visszaestek az Európába irányuló szállítások az Ukrajna orosz megtámadását követően elfogadott nyugati büntetőintézkedések nyomán.

 

Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsi elnökének közleménye szerint a vállalatcsoport 100,9 milliárd köbméter földgázt exportált 2022-ben az úgynevezett „távoli országokba”, amely körbe nem tartoznak bele a korábbi szovjet tagköztársaságok.

Tavalyelőtt a Gazprom 185,1 milliárd köbméter földgázt exportált ugyanezen államokba.

Az ukrajnai orosz hadműveletek 2022. február 24-i megindítását követően hozott, Oroszországot sújtó nyugati gazdasági szankciók hatályba lépését követően Moszkva jelentősen csökkentette az orosz szénhidrogének Európai Unióba (EU) irányuló kivitelét.

Az EU, a G7 csoportot alkotó fejlett országok és Ausztrália 2022. december elején megállapodtak az orosz kőolaj 60 dolláros hordónkénti árplafonjában annak reményében, hogy Moszkva így jelentős árbevételektől eshet el. December 5-én pedig életbe lépett a tengeri szállítású orosz kőolajra vonatkozó uniós embargó. Válaszul Oroszország bejelentette, hogy 2023. február 1-jével megtiltja az orosz kőolaj exportját mindazokba az országokba, amelyek rögzítették az importár felső határát.

 

A veszteségek csökkentése érdekében Moszkva igyekszik növelni a jelentős energiafogyasztónak számító Kínába irányuló földgázszállításait. December végén Vlagyimir Putyin orosz elnök megindította a kitermelést egy hatalmas szibériai gázmezőn, amely lehetővé teszi a Kínába irányuló földgázexport növelését. Ezenkívül Oroszország megkezdi a Szibéria Ereje-2 vezeték megépítését, ez Mongólián keresztül látja majd el földgázzal Kínát.

Alekszej Miller hétfői nyilatkozatában leszögezte: „a globális földgázfogyasztás növekedésének kulcsa elsősorban Ázsiában, azon belül is Kínában van”.

A Gazprom elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy 2022-ben a Kínába irányuló orosz földgázszállítás „Peking kérésére” meghaladta a szerződésben vállalt mennyiséget.

A Szibéria Ereje-1 gázvezeték mellett a Gazprom szeretné növelni távol-keleti szállításait is a Szibéria Ereje-2 tervezett gázvezetéken keresztül.

Miller szerint ez a három exportútvonal „körülbelül 100 milliárd köbméter (orosz földgáz) szállítását” teszi majd lehetővé Kínába.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére