Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

George Friedman: a nemzetállamok nem Brüsszelhez rohantak, hogy mit tegyenek, hanem maguk cselekedtek

888.hu

2020.04.04. 09:20

A koronavírus-fertőzés megjelenése után az Európai Unió eltűnt a színről, a járvány visszaigazolta a nemzetállamok létjogosultságát az EU-ban – mondta a Magyar Nemzetnek az egyik legismertebb amerikai geostratéga, a budapesti születésű George Friedman.

A Geopolitical Futures elemzőportál irányítója a szombaton megjelent interjúban úgy vélte, hogy az Európai Unió mint szuperkormányzat időszaka csak átmenetinek bizonyult.

Nem arról van most szó, hogy a nemzetállamok felemelkednének, hanem arról, hogy sohasem merültek feledésbe. A nemzetállamok nem ruházhatják át a szuverenitásukat egy multinacionális tényezőre

– húzta alá.

Friedman azt mondta, hogy az európai közösség mint szabadkereskedelmi együttműködési forma, jó elképzelés. A közös európai kormányzás eszméjét ugyanakkor túlgondolták: ehhez az EU a kellő önbizalommal sem rendelkezett, a tagállamok pedig – és ez a fontosabb – visszavették a szuverenitást.

Nem Brüsszelhez rohangáltak, hogy mit tegyenek, hanem maguk cselekedtek

– hangsúlyozta a geostratéga.

George Friedman

Úgy vélte, hogy az EU-nak most megmutatkoztak a korlátai: háború vagy járvány idején nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy számonkérhető döntéseket hozzon.

Az elemző beszélt arról is, hogy mi lehet a járvány hatása az amerikai elnökválasztásra. Mint mondta, a jelenlegi elnök, Donald Trump megítélése most egész jó, ideértve a kétezer milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomag fogadtatását. Az elnöknek most egyszerre kell egy természeti, gazdasági és társadalmi válságot menedzselnie. Különös ember, és bírálatok is érik, de a polgárok általában úgy látják, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és érti, miről van szó. Ellenfele, Joe Biden teljességgel láthatatlan, kámforrá vált.

Trumpnak szerinte előbb-utóbb meg kell hoznia azt a nehéz döntést, hogy „fenntartsuk-e a távolságtartást vagy feloldjuk„. Úgy vélte, ha az elnök ”megfelelően lép, akkor a nagy vezetőink egyikeként vonulhat be az amerikai történelembe„.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére