Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Giorgia Meloni a nehéz gazdasági helyzetről is tárgyalt Emmanuel Macronnal

888.hu/MTI

2022.10.24. 09:00

A új olasz jobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni első nemzetközi találkozóját a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal tartotta, akivel egy római szállodában találkozott vasárnap este.

 

A római kormányhivatal közleménye szerint a több mint egyórás találkozón az összes aktuális európai kérdést érintették: „gyors és közös válaszadás szükségességét a dráguló energiaárakkal szemben, szó volt az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, a nehéz gazdasági helyzetről, a migrációs áramlat kezeléséről” – írták.

A közlemény hangsúlyozta a felek szándékát, miszerint együttműködésben kívánnak dolgozni a nagy kihívásokkal szemben az európai színtéren, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartásával.

Emmanuel Macron az AGI olasz hírügynökségnek „informális, de jelentős” találkozóról beszélt.
Téma volt az „Olaszország és Franciaország közötti, valamint az Európai Unióval való kapcsolat” – hangoztatta a francia elnök.
Twitter-fiókján azt írta, hogy a Párizsnak tovább kell folytatnia a Rómával megkezdett munkát, mivel „európaiak vagyunk, egymással határos országok, és a népeink közötti barátság miatt is”.

A francia elnök arra az együttműködésre utalt, amelyet a tavaly novemberben aláírt kétoldalú megállapodás fektetett le. A politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatokat megerősítő államközi szerződést Emmanuel Macron Mario Draghival írta alá, akivel szorosan együttműködött. Mikroblogján a francia elnök külön köszönetet mondott Draghinak, „Grazie Mario”-bejegyzéssel.

 

Emmanuel Macron a Szent Egyed katolikus közösség rendezte nemzetközi béketalálkozóra érkezett az olasz fővárosba. A találkozó egy szálloda tetőteraszán zajlott Giorgia Melonival, aki kormánya szombati eskütétele után vasárnap vette át a stafétát Mario Draghi volt kormányfőtől.

Emmanuel Macront hétfőn Sergio Mattarella államfő és Ferenc pápa is fogadja.

 


 

A párizsi Elysée-palota a találkozó végéig nem adott tájékoztatást a megbeszélésekről, amely Róma belvárosában, a sajtótól elzárva zajlott, és valamivel több mint egy óráig tartott.

 

Európaiként, szomszédos országként, baráti népként, Olaszországgal folytatnunk kell a megkezdett munkát. Párbeszéddel és nagyratörő célokkal együtt sikeresek leszünk, ezzel tartozunk a fiataljainknak és népeinknek.”

– fogalmazott a francia államfő Twitter-üzenetében, amelyet az új olasz kormányfővel folytatott tárgyalásán készült fényképpel illusztrált.

 

Az Elysée-palota közleménye szerint Macron elnök gratulált az olasz kormányfőnek a „pragmatikus és építő jellegű”, de egyúttal „őszinte hangvételű” megbeszélésen.

Az olasz miniszterelnököt tettein keresztül fogja megítélni a köztársasági elnök, aki éberséggel és konkrét elvárásokkal fogja követni a munkáját – húzta alá a francia elnöki hivatal közleménye, miután Párizs előzetesen már a jogállamiság tiszteletére szólította fel az olasz parlamenti választások győztesét.

Róma szerint a „szívélyes és eredményes” találkozó középpontjában az energiaárak emelkedésének megfékezésére irányuló gyors és közös, európai válaszadás szükségessége, Ukrajna támogatása és a bevándorlási hullám kezelése álltak.

A két politikus kifejezte „együttműködési szándékát a közös, európai szintű problémák megoldása területén, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartása mellett” – zárult az olasz miniszterelnöki hivatal közleménye.

Emmanuel Macron olaszországi látogatása során vasárnap előadást tartott a békéről, hétfőn délelőtt pedig Ferenc pápa fogadja audiencián.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére