Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Globális élelmiszerválság: az IMF figyelmeztetést tett közzé

888.hu

2022.04.20. 15:30

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legújabb globális szervezet, amely figyelmeztetést adott ki a potenciálisan közelgő globális élelmiszerhiánnyal kapcsolatban.

 

Az IMF figyelmeztetett, hogy a szegényebb országokban az egekbe szökött élelmiszerárak miatt zavargások törhetnek ki, miközben attól tartanak, hogy a világ az ukrajnai háború miatt globális élelmiszerválság felé tart.

 

Az élelmiszerhiány miatti éhínségre és a „földi pokol” migránsválságokra vonatkozó korábbi figyelmeztetések közepette a nemzetközi pénzügyi szervezet azt jósolta, hogy a növekedés világszerte negatívan fog hatni, és különösen a szegény nemzetek érzik majd a jelenlegi válság súlyát.

A szervezet honlapján közzétett cikk szerint a magas infláció és az ellátási problémák együttesen világszerte jelentősen lassítják a gazdasági növekedést, és különösen a sebezhető gazdaságokat sújtják nehézségek.
„Ez a válság akkor is kibontakozik, hogyha a világgazdaság már teljesen kiheverte a világjárványt.”

– fogalmaz az IMF kutatási részlegének igazgatója, Pierre-Olivier Gourinchas.

 

„Már a háború előtt is sok országban nőtt az infláció a kereslet-kínálat egyensúlytalansága és a világjárvány alatti politikai támogatás miatt, ami a monetáris politika szigorítását eredményezte.” – folytatódik a cikk.
„Ebben az összefüggésben a háború a közvetlen és tragikus humanitárius hatásán túlmenően lassítja a gazdasági növekedést és növeli az inflációt.”

 

Ezen túlmenően az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése jelentősen növelheti a társadalmi zavargások kialakulásának esélyeit a szegényebb országokban.”

– írják, hozzátéve, a központi bankoknak határozottan módosítaniuk kell politikájukon annak érdekében, hogy a közép- és hosszú távú inflációs várakozások továbbra is rögzítve maradjanak.

 

Ráadásul – bár az IMF jelentése részletesen kitért a jelenlegi válság közeljövőbeli hatásaira az idei és a következő évre vonatkozóan – a szervezet attól tart, hogy az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémák még hosszabb ideig fennmaradhatnak.

A Sky News beszámolója szerint a szervezet arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai országos szintű élelmiszer-felhalmozás tovább súlyosbíthatja a válságot, és hosszabb távú humanitárius hatást eredményezhet.

 

Az IMF messze nem az első nemzetközi szervezet, amely a globális ellátási hiány miatt emelkedő élelmiszerárakra figyelmeztet, sőt,

az ENSZ egyik csoportjának vezetője a múlt hónapban odáig ment, hogy azt mondta, hogy a harmadik világból „földi pokol”-szerű migránsválság alakulhat ki, ha nem kapnak több pénzt a segélyszervezetek.

 

Ha idén nem biztosítunk néhány milliárd dollár többletforrást, az éhínséghez, destabilizációhoz és tömeges migrációhoz vezet.”

– mondta David Beasley volt republikánus kormányzó, aki jelenleg az Élelmezési Világbank vezetője, hozzátéve:

 

Ha azt hiszed, hogy most a pokol van a földön, akkor készülj fel! Ha elhanyagoljuk Észak-Afrikát, Észak-Afrika Európába jön. Ha elhanyagoljuk a Közel-Keletet, [a] Közel-Kelet Európába jön.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére