Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háborús bûnökért kell felelnie Tony Blairnek?

888.hu

2016.06.13. 15:58

John McDonnell, az angol ellenzéki Munkáspárt egyik vezetõje szerint Tony Blair volt brit miniszterelnököt háborús bûnökért vonhatják felelõsségre az iraki háború kitörésében játszott szerepéért.
LONDON, 15:28

John McDonnell, a brit ellenzéki Munkáspárt árnyék-kancellárja szerint Tony Blair volt miniszterelnököt háborús bűnökért vonhatják felelősségre az iraki háború kitörésében játszott szerepéért.

McDonnell személyesen fogja kezdeményezni a felelősségre vonási eljárás megindítását, amennyiben a július 6-án nyilvánosságra kerülő Chilcot-jelentés kimondja a volt miniszterelnök személyes felelősségét.

Chilcot-jelentés: Nagy-Britannia iraki háborúban játszott szerepéről szóló dokumentum.

Az ügy mellé odaállt Jeremy Corbyn pártvezér is és a kérdés miatt egyre inkább kezdenek elszabadulni az indulatok a Munkáspártban.

Tegyük félre Blairt egy pillanatra. A legfontosabb dolog, hogy levonjuk a tanulságot abból, hogy hogyan keveredtünk bele ebbe a konfliktusba. Én nem szavaztam meg a háborúba való belépést. Úgy hiszem, hogy akkoriban nem mondták el nekünk, hogy mivel fog ez járni: félmillió ember meghalt és lángba borult a Közel-Kelet"

– mondta McDonnell egy vasárnapi tévéinterjúban.

Tony Blair egy Shakespeare-i értelemben vett tragikus hős. Tető alá hozta a békét Észak-Írországban. Ha itt megállt volna, akkor nemzeti hősként vonul be a történelemben. Aztán beléptünk az iraki háborúba és ez teljesen tönkretette a reputációját"

– folytatta a munkáspárti képviselő.

A Chilcot-jelentés július 6-án kerül nyilvánosságra, két héttel az EU-tagságról szóló népszavazás után és két héttel a parlamenti nyári szünet előtt.

Egy névtelen forrás szerint a jelentésben lévő információk miatt össztűz fog zúdulni Blair-re és kormánya volt tagjaira.

(RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére