Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Három éve, hogy vérfürdõt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Sümeghi Lóránt

2018.11.13. 19:00

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelõ párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fõvároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Napra pontosan három évvel ezelőtt, a 2015. november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan koncertterembe, ahol az Eagles Of Death Metal adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és 90 embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további 40 embert ölt meg.

Köztudott, az elkövetők mind az Iszlám Állam katonái voltak. Ráadásul, a merénylet kitervelője, Abdeslam még Budapesten is járt annak érdekében, hogy az Angela Merkel és Brüsszel által életre hívott migrációs krízist kihasználva, "menekülteket" toborozzon gyomorforgató tervéhez. 

A vádlottak padján Salah Abdeslam, a terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja mellett a támadás logisztikai lebonyolításért felelős dzsihadisták ülnek majd. Eddig 11 embert helyeztek előzetes letartóztatásba és további hét ellen van nemzetközi elfogató parancs érvényben. A merényletsorozat valamennyi kitervelőjével és megrendelőjével viszont végeztek a nyugati titkosszolgálatok: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal Szíriában megölték az amerikai és a francia erők.

A kormány tagjai és a túlélők együtt emlékeztek a harmadik évfordulón

A kormány több tagjából és Anne Hidalgo Párizs főpolgármesteréből álló hivatalos delegáció a stadion D kapujánál hajtott először főt, ahol egy ember vesztette életét két évvel ezelőtt, miután a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

Ezt követően ellátogatottak a támadássorozat valamennyi helyszínére, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Casa Nostra, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclan koncertteremhez. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzottak el beszédek, csak az áldozatok neveit olvasták fel a koszorúzásokat követően.

Idén először a köztársasági elnök nem vett részt a megemlékezésen. Tavaly Emmanuel Macron és elődje, a támadások idején hivatalban lévő Francois Hollande együtt járták végig a támadás színhelyeit. Akkor Emmanuel Macron jelezte, hogy első és utolsó alkalommal vett részt a hivatalos főhajtáson, mert nem szeretne "a folyamatos megemlékezésbe" temetkezni. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére