Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Határpara miatt csuklott egy nagyot Brüsszel

Bokor Gábor

2017.12.08. 09:01

Az írek nem tudnak megegyezni a britekkel abban a kérdésben, hogy mi legyen a közös szárazföldi határszakasszal azután, hogy Nagy-Britannia elszakad az uniótól. Sajtóértesülések szerint egy új megállapodási szövegtervezet készült arra, hogy miként lehetne nyitva tartani a két ország közötti határt a brit EU-tagság megszûnése után, azonban Brüsszel is beleszólna a dolgokba.
LONDON, DUBLIN, BRÜSSZEL, 9:01

Az írek nem tudnak megegyezni a britekkel abban a kérdésben, hogy mi legyen a közös szárazföldi határszakasszal azután, hogy Nagy-Britannia elszakad az uniótól. Sajtóértesülések szerint egy új megállapodási szövegtervezet készült arra, hogy miként lehetne nyitva tartani a két ország közötti határt a brit EU-tagság megszűnése után, azonban Brüsszel is beleszólna a dolgokba.

Jelenleg ez a legégetőbb kérdés a britek kilépéséről szóló tárgyalássorozatban, hiszen emiatt a kényes ügy körül folyó vita miatt nem sikerült az eredetileg tervezett időpontban, hétfőn bejelenteni, hogy érdemi előrelépéssel zárult a Brexit-tárgyalások ezen szakasza.

A Downing Street, azaz a brit miniszterelnök rezidenciája egyelőre nem erősítette meg, hogy lenne egy új megállapodási szövegváltozat. A miniszterelnöki hivatal szóvivője csupán annyit közölt, hogy csütörtök este Theresa May brit kormányfő telefonon folytatott konferenciabeszélgetést Leo Varadkar ír miniszterelnökkel és Jean-Claude Junckerrel.

Még tartanak a Brexit-folyamat előre vitelét célzó tárgyalások"

– közölte.

Az ütemezett terv az lett volna, hogy Juncker és May még hétfőn, a közös munkaebéd után bejelentik, sikerült lezárni a kérdéseket, ám ez nem jött össze. Az utolsó pillanatban Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt közölte, hogy nem támogatja az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartására kidolgozott akkori kompromisszumos megoldási tervet.

A pártnak nem tetszett, hogy a tervezetben olyan kompromisszum szerepelt, amely alapján valamilyen köztes megoldással Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piacának egyes szabályozási elemei.

Nem fogadunk el semmiféle olyan szabályozási eltérést, amely a Brexit utáni időszakban gazdaságilag vagy politikailag elválasztaná Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi részétől"

– jelezték.

A probléma az, hogy a britek minden kapcsolatot megszakítanának Brüsszellel, kilépnének az EU egységes belső piacáról és vámuniójából, így Írország és Észak-Írország csaknem 500 kilométeres határa, ahol jelenleg semmilyen ellenőrzés nincs, az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lenne.

Leo Varadkar, Írország homoszexuális miniszterelnöke azonban folyamatosan azzal csuklóztatja a briteket, hogy Dublin kizárólag akkor tud hozzájárulni a Brexit-tárgyalások második szakaszának elkezdéséhez, ha garanciákat kap Londontól arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem lesz fizikai határellenőrzés Írország és Észak-Írország között.

Itt az egyezség?

Theresa May péntek reggel külön tárgyalt Jean-Claude Junckerrel. Bár titkos volt a megbeszélés, többek között az is kiderült, hogy hosszas bonyodalmak után meg tudtak állapodni Brüsszellel, így nekiláthatnak a gazdasági témákkal kapcsolatos tárgyaláshoz, ami vélhetően jóval keményebb dió lesz. 

Péntek reggel Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke egy fehér füstöt ábrázoló képet töltött fel Twitter-oldalára. A politikus ezzel arra célzott, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről.

Theresa May péntek reggel Brüsszelben úgy fogalmazott, hogy teljes körűen biztosítja az állampolgárok jogait az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfőbb feltételeiről elért előzetes megállapodás.

Nem állítjuk vissza a kemény határokat Észak-Írország és az Ír Köztársaság között"

– mondta May, aki a sajtóértekezletén leszögezte, hogy biztosítani fogják a jogait az országában élő mintegy hárommillió uniós állampolgárnak, ahogyan a bennmaradó tagállamok valamelyikében élő, nagyjából egymillió britnek is.

A kormányfő örömtelinek nevezte, hogy az ír-északír határellenőrzés ügyére sikerült olyan megoldást találniuk, amely az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritásának fenntartása mellett lehetővé teszi a nyitott határok megőrzését.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére