Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Heten vannak versenyben a francia államfõjelölt-állító választáson

Bokor Gábor

2016.12.17. 16:58

A francia szocialisták választásért felelõs párthatósága szombaton jelentette be, hogy összesen heten, hat férfi és egy nõ indul a francia baloldal államfõjelölt-állító választásán, amelynek elsõ fordulóját 2017. január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik.
PÁRIZS, 16:58

A francia szocialisták választásért felelős párthatósága szombaton jelentette be, hogy összesen heten, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját 2017. január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik.

A testület első embere, Thomas Clay tájékoztatása szerint összesen 24 pályázat érkezett a francai államfőjelölt-állító választáson való részvételre. Ezek közül azonban csak mindössze hét felelt meg a feltételeknek, azaz csak heten kapták meg a kellő képviselői támogatást. Öten közülük a jelenleg népszerűtlenségi rekordokat súroló Francois Hollande államfő kormányaiban dolgoztak miniszterként.

Érdekesség, hogy a hét jelölt közül csak négyen szocialisták, név szerint Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Ketten, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

A baloldali előválasztás győztese lesz majd a szocialisták, valamint az őket támogató kisebb pártok közös jelöltje a 2017-es elnökválasztáson. Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon azonban nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindkettőjük közvetlen az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak majd rajthoz, ahogy az történt 2002-ben, mikor több baloldali jelölt indult egyszerre. 

Francois Hollande államfő december elején jelentette be, hogy nem jelölteti újra magát, mivel a népszerűségi mutatói már 10 százalék alatt vannak. Manuel Valls volt miniszterelnök viszont amiatt mondott le korábban, hogy ringbe szálljon a pozícióért. 

A jobboldal már hamarabb lezárta a kérdést, az ő jelöltjük a Francois Fillon lesz. A választási lapokon még Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje szerepel majd még – írja az MTI.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót.

A jobboldal múlt havi előválasztásán pedig több mint 4 millióan vonultak az urnákhoz. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére