Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hiába tiltotta be Varsó ellenzéki fõpolgármestere, meg lesz tartva a lengyel függetlenség menete

Horváth Tamás

2018.11.08. 12:55

Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói fõpolgármester a kevés bevethetõ rendõrre és a várható nacionalista felhangokra hivatkozva tiltotta be a menetet, azonban ennek ellenére meg lesz tartva - ráadásul állami rendezvényként.
VARSÓ, 12:55

Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester a kevés bevethető rendőrre és a várható nacionalista felhangokra hivatkozva tiltotta be a menetet, azonban az ennek ellenére meg lesz tartva – ráadásul állami rendezvényként.

Hatalmas várakozások előzik meg lengyel barátainknál az ország függetlenné válásának 100. évfordulóját: Lengyelország 123 éves feldaraboltság után 1918. november 11-én lett újra szuverén állam. A függetlenség napján országszerte ünnepi rendezvények garmadáját rendezik meg.

Az egyik legjelentősebb, legimpozánsabb esemény a Varsóban 2010 óta minden évben megrendezett lengyel függetlenség menete, amelyen a tavalyi évben a becslések szerint közel 100 ezer ember vett részt.

Az idei, a 100. évfordulóra tervezett menet körül azonban kialakult egy kisebb politikai csetepaté. Varsó ellenzéki főpolgármestere, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerda délelőtt jelentette be, hogy

a kevés bevethető rendőr és a várható nacionalista felhangok miatt betiltja a rendezvényt.

Az esemény szervezői bírósági fellebbezéssel reagáltak a politikus asszony bejelentésére, és kilátásba helyezték, hogy az akciót a tiltás ellenére is megtartják.

Andrzej Duda államfő és Mateusz Morawiecki kormányfő szerda esti soron kívüli találkozóját követően azonban eldőlt, hogy a bírósági döntéstől függetlenül

idén is megtartják a függetlenségi menetet Varsóban, méghozzá állami rendezvényként.

A vélhetően több mint százezer ünneplőből álló tömeg az eredetileg tervezett útvonalon fog haladni, a kormány minden büszke lengyelt vár a vonulásra, pártállástól függetlenül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére