Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Holland terrorelhárítás: a radikális iszlám jelenti továbbra is a legnagyobb kockázatot

888.hu / MTI

2022.11.08. 14:50

Viszonylag nagy kiterjedése és szervezettsége miatt a radikális iszlamista mozgalmak jelentik továbbra is a legfőbb veszélyt a holland nemzetbiztonságra nézve – olvasható a holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) kedden közzétett jelentésében.

 

Az ügynökség elemzése szerint a hollandiai dzsihadista mozgalmak dinamikája kiszámíthatatlan, annak ellenére, hogy a kormány erőteljesen fellépett velük szemben. Az általuk jelentett terrorveszély bármikor nőhet, például mozgósító események hatására, vagy akkor, ha terrorista elítélteket szabadon engedik fogságukból.

Az NCTV arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőséges kormányellenes mozgalmak fokozatos térnyerése erőszakba csaphat át. Ezek a csoportok alapvetően bizalmatlanságot és dühöt éreznek a kormánnyal és az állami intézményekkel szemben, néhányan közülük összeesküvés-elméleteket terjesztenek.

 

Az összeesküvés-elméletek aláássak a demokratikus jogrend intézményeibe vetett közbizalmat, terjesztésük terrorcselekményekhez vezethet.”

– figyelmeztetett az ügynökség.

A jelentés szerint ezek a csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések elleni tüntetések hátterében jelentek meg, és egyre inkább más, a társadalmat megosztó témákra összpontosítanak. „Egy olyan mozgalom van kialakulóban, amelyet mély ellenségesség, fanatizmus és erőszakos önbíráskodásról szóló képzetek jellemeznek.” – fogalmazott az ügynökség.

Az NCTV úgy véli, továbbá hogy egyes szélsőjobboldali mozgalmak is kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra nézve. Az elemzés kiemeli, hogy egyes jobboldali radikális csoportok a terrorista erőszakot tartják törvényes eszköznek a „fehér felsőbbrendűségen alapuló állam” megvalósításhoz. Az ügynökség szerint ez a fajta diskurzus egyre inkább a nyilvános viták részévé válik Hollandiában.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére