Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Honnan kapja a legtöbb segélyt Ukrajna?

888.hu

2022.10.24. 17:40

Az Egyesült Államok adta a legtöbb pénzt, de ha GDP-hez viszonyítjuk a támogatásokat, akkor meglepő ország kerül az első helyre.

 

A Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint az Egyesült Államok több mint 52 milliárd euró katonai, pénzügyi és humanitárius segélyt ígért Ukrajnának a háború kezdete, 2022 februárja és október 3-a között.

Az Ukraine Support Tracker adataiból kiderül, hogy

az Egyesült Államok nyújtotta messze a legtöbb segélyt az országnak, ezt követik az európai uniós intézmények (16,2 milliárd euró), az Egyesült Királyság (6,7 milliárd euró), Németország (3,3 milliárd euró) és Kanada (3 milliárd euró).

 

A Kieli Világgazdasági Intézet nyomkövetőjének úttörői szerint az Egyesült Államok az elmúlt hetekben közel 12 milliárd eurót ígért, míg az uniós országok és intézmények mindössze 1,4 milliárd eurót.

Christoph Trebesch, az Ukrajna-támogatási nyomkövetőt összeállító csoport vezetője kijelentette:
Az Egyesült Államok mostanra közel kétszer annyit vállalt, mint az uniós országok és intézmények együttvéve. A nagyobb európai országok számára ez soványka eredmény, különösen azért, mert sok felajánlásuk hosszú késéssel érkezik Ukrajnába. A nyári alacsony volumenű új kötelezettségvállalások most úgy tűnik, hogy szisztematikusan folytatódnak.”

 

Az adatok azt mutatják, hogy amikor egy ország relatív elkötelezettségéről van szó, az USA a háború első nyolc hónapjában meg sem közelítette Lettországét és Észtországét.

Lettország 350 millió eurós hozzájárulása az ország GDP-jének 1,01 százalékának felel meg. Az Egyesült Államok eddigi pénzügyi hozzájárulása a gazdasági teljesítmény 0,25 százalékának felelt meg.

 

Közben Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a német Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak beszélt arról, hogy mennyi támogatást kap az ország. Szólt arról, hogy Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának.

Kiemelte azt is, hogy ma Ukrajna védelmi költségvetése az állami kiadások 60%-át teszi ki, ezért a nyugati pénzügyi támogatás a szociális szükségletek kielégítésére irányul.

„Ha egy rendkívül negatív forgatókönyvről beszélünk, akkor már nem tudnánk sem fizetést, sem nyugdíjakat fizetni. Ezért Ukrajna pénzügyi stabilitása ugyanolyan fontos, mint a katonai biztonsága vagy a lőszerellátása.” – mondta Smihal.

 

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben arról beszélt, hogy egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson.

A kormányfő az 5. német-ukrán üzleti fórumon kiemelte, hogy „minél koordináltabb és átláthatóbb” lesz Ukrajna újjáépítésé, annál nagyobb lesz a magánvállalatok hajlandósága arra, hogy beruházzanak az országban. Ugyanakkor a befektetők azt is tudják, hogy olyan országba viszik a pénzüket, amely nemcsak jó befektetési környezetet, mindenekelőtt jól képzett és erősen motivált munkaerőt kínál, hanem megszerzi az EU-tagságot.

 

Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be.”

– fogalmazott a német kancellár.

Aláhúzta, hogy Ukrajnának remek adottságai vannak, például az energetika területén megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet.

Azonban a kijevi vezetésnek is vannak tennivalói, erősíteni kell a jogállamiságot és az átláthatóságot, és „még elszántabban kell küzdeni a korrupció ellen”.

Ugyanezen a fórumon szólalt fel Smihal is,

aki szerint 750 milliárd dollárba fog kerülni az ország újjáépítése, amit nem tudni, ki fog fizetni.

(Photo by Michael Kappeler / POOL / AFP)

 

Ez jóval nagyobb összeg, mint amiről korábban hallani lehetett.

A Világbank, az ukrán kormány és az Európai Bizottság szeptemberi jelentése szerint

Ukrajna újjáépítése közel 350 milliárd dollárba kerülhet, ami az ország 2021-es, 200 milliárd dolláros GDP-nek mintegy 1,6-szorosa.

 

 

Grafikonok forrása: statista.com

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére