Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hoppá! Csak nem koncepciósper-sorozat folyik Salvini ellen a migránsok miatt?

MTI, 888.hu

2020.05.21. 13:00

Ismét a Liga pártot vezető Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását tartalmazó előterjesztésről dönt a római felsőház mentelmi bizottsága az Open Arms spanyol civilhajóval tavaly nyáron érkezett migránscsoport kikötésének megakadályozása miatt – jelentette az olasz sajtó csütörtökön. Ugyanakkor kiderült: olasz ügyészek egymást hergelték a volt belügyminiszter elleni összefogásra.

A döntés kedden várható. A felsőház mentelmi bizottsága eredetileg februárban tűzte napirendre az ügyet, majd a járványhelyzetben először márciusra tették át, végül tovább halasztották.

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajóját érinti, amely

fedélzetén 164 migránssal augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól.

Az akkor belügyminiszterként ténykedő

Salvini nem engedélyezte a hajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem,

tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren.

Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását. Ugyanezen a napon

a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva.

Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt eljárást szorgalmazott Matteo Salvinivel szemben, amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok ügyében illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. Az ügy a mentelmi bizottság elé került. Februárban Matteo Salvini feljegyzéssel reagált, hangsúlyozva, hogy a spanyol felségjelzésű civilhajónak Spanyolországtól vagy a közelebbi Máltától kellett volna kikötési engedélyt kérnie.

Salvini úgy vélte, az Open Arms szándékosan Olaszország felé indult el, előre kitervelt támadásként az ország és az olaszok ellen.

A felsőház mentelmi bizottságának feladata az ügyészi kérelem mérlegelése, valamint a mentelmi jog esetleges megvonásának előterjesztése, amiről a szenátusnak későbbi időpontban szavaznia is kell.

Matteo

Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-én a szenátus már megvonta,

mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. Az Open Arms esete annyiban eltérőnek számít, hogy nem olasz hajóról volt szó. A Gregoretti-ügyben júniusban várják Salvinit meghallgatásra a szicíliai ügyészségre.

Ezzel egy időben Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter bejelentette, hogy

a kormány a Salvini-féle migrációs intézkedések módosítására készül.

A La Verita című konzervatív napilap úgy értesült, hogy

vizsgálat indult egyes olasz ügyészekkel szemben, miután közösségi oldalaikon Matteo Salvinivel szembeni összefogást hirdettek.

Az újságban nyilvánosságra hozott üzeneteikben azt írták egymásnak, hogy a migránshajók feltartóztatásával kapcsolatban Salvininek „igaza van, ennek ellenére meg kell őt támadni”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére