Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így uszít a fake news média a katolikus diákok ellen

Pörge Béla

2019.01.21. 09:38

Egy szélsõbaloldali csoport által manipulált felvétel futótûzként terjedt a baloldali médiában a hétvégén arról, hogy jobboldali katolikus diákok bennszülött amerikaiakat zaklattak. Ez természetesen hazugság, de ettõl még az internet egyik fele õrjöngésbe kezdett.

A hétvégén futott meg az amerikai médiában, hogy egy Kentucky államban található katolikus iskolai diákjai egy abortuszellenes tüntetés után indiánokat hecceltek. A fake news-média szerint a tanulók azt üvöltözték, hogy "Build the wall!", azaz építsék meg a falat. Érdekes módon ez még a balos médiumok által megosztott videókon sem hallatszik, de ez őket nem zavarta a hazudozásban.

A videó és a hamis narratívája olyan gyorsan megfutott az interneten, hogy még a tüntetésen részt vevő diákok iskolája is elhatárolódott a gyerekektől. Szinte felesleges is hozzátenni, hogy a szélsőbaloldali és szélsőliberális világképbe illeszkedő hírt a magyar függetlenobjektív média zászlóshajója, a 444 kritika nélkül átvette, sőt még gúnyolódtak is a tüntetőkön a szokásos cinikus hangnemükben, továbbá azt hazudták, hogy a kamaszok "abortuszellenes tüntetésükről leválva egy más ügyben tiltakozó őslakos amerikait kezdtek heccelni."

A valóság ezzel szemben az, hogy az indiánok keveredtek a diákok közé, valószínűleg nem véletlenül. Szó sem volt arról, hogy az abortuszellenes tüntetésről elszakadó csoport szándékosan őslakosokat heccelt volna.

A kamaszok a közöttük doboló bennszülöttekre úgy reagáltak, ahogy a kamaszoktól az elvárható:

kiabáltak, táncoltak, bohóckodtak.

Ez lehet, hogy nem a lehető legjobb magatartás ilyenkor, de nem politikai jelszavakat kiabáltak, nem gúnyolódtak és nem is sértegettek senkit – ellentétben a szélsőbalosok állításaival. Ráadásul – ahogyan az a fenti videón is jól látszik – az őslakosok mentek a tüntetők közé, pár szélsőbaloldali aktivista kíséretével.

A Breitbart írta meg a résztvevők beszámolói alapján, hogy mi történt valójában. Ha nem adunk a videónak hamis címeket arról, hogy "Trump-rajongók hergelnek indiánokat", akkor egyébként fel sem tűnik, hogy bármi furcsa történne. Legfeljebb az egyik srác türelme meglepő, aki nagyjából másfél percig csak áll, némán tűri, hogy az egyik őslakos az arcától pár centire dobol.

A videó hatására megjelent szélsőbalosok a Twitteren már a diákok nevét követelték, és totális lejáratásba kezdtek, sőt volt, aki az egyik srác megveréséről elmélkedett.

A fenti eset jó példája a fake news terjedésére, különös tekintettel arra, hogy a magyar sajtóban is eddig csak a baloldali, hazug narratíva jelent meg az esetről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére