Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Interpol: ha a dzsihadisták kiszabadulnak a börtönökbõl, óriási balhé lesz

Forisek Ádám

2018.12.20. 18:00

Jürgen Stock fõtitkár szavai szerint akár egy "második Iszlám Államra" is felkészülhetünk.

Európának fel kell készülnie arra, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsai egész hullámot indíthatnak terrortámadásokból, ha egyszer néhány éven belül kiszabadulnak a börtönökből – figyelmeztetett az Interpol főtitkára, Jürgen Stock.

Ázsiában és Európában a szimpatizánsok mostani generációja az elkövetkezendő néhány évben szabadul. Ezt követően könnyen elképzelhető, hogy újra egy terrorista csoporthoz csatlakoznak, vagy egyéb más módon létesítenek kapcsolatokat terroristákkal"

– mondta Stock, aki szerint az átlagos börtönbüntetése egy dzsihadistának kettő és öt év közé tehető.

Nemsokára az Iszlám Állam második hullámával nézhetünk farkasszemet."

Az alvó terrorista sejteken kívül fenyegetést jelentenek a hazatérő terroristák is, akik Irakból és Szíriából menekültek el az Iszlám Állam bukása után. Õk azért veszélyesek, mert semmi vesztenivalójuk nincs.

A hazatérő harcosok több szempontból is veszélyesek: kiképzettek, harcedzettek és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek."

Stock szerint ez a kapcsolatrendszer az, ami eleve lehetővé tette ezeknek az embereknek, hogy Irakba és Szíriába mehessenek harcolni, hazatértükkel azonban ez a kapcsolati háló nem veszett el.

További aggodalomra adhat okot, hogy az Iszlám Állam, bár kiszorításra került Szíriából és Irakból, életben maradt harcosai bármerre menekülhetnek. Célba vehetik Afrikát, ahol még mindig nagy befolyása van a dzsihadista szervezeteknek, de ugyanilyen valószínűséggel vehetik az irányt Európa felé, hogy ott vigyenek végbe támadásokat.

Az Interpol adatbázisa egyébként 45 000 ilyen harcost tart számon, de a rendőri erők nagyon nehéz helyzetben vannak, pontosan azért, mert senki nem tudja, hol is kéne keresni ezeket az ISIS-harcosokat.

Mindenesetre a nyugati államok is érzik, hogy a bevándorláspárti Csipkerózsika-álom nem tarthat örökké. Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője szerint a dzsihadista harcosok feleségeit és gyerekeit is dzsihadistaként kell kezelni, hiszen őket könnyedén meggyőzheti az iszlamista propaganda. Ilyen biztonsági kérdésekkel kénytelen foglalkozni Franciaország is, amely legalább 300 dzsihadista harcost fogadott vissza az évek során.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére