Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Írország hatalmas pofont osztott ki az EU-nak

Bokor Gábor

2016.11.05. 15:08

Egyre több politikus hangoztatja azt, hogy a kisebbik szigetországnak is minél elõbb el kellene hagynia az Európai Uniót.
DUBLIN, 15:08

Egyre több politikus hangoztatja azt, hogy a kisebbik szigetországnak is minél előbb el kellene hagynia az Európai Uniót.

Egyre hangosabbak azok az ír politikusok, akik azt szajkózzák, hogy Írországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Egyikük közérdekű adatigénylése után kiderítette, hogy a szigetország EU-tagságának összege 2021-re 25 százalékkal megemelkedhet, amit nemigen bírna el a gazdaság.

James Charity, a Galway megyei tanácsnak az egyik munkatársa úgy véli, hogy ideje lenne felmérni, nem járna-e jobban azzal Írország, ha kilépne Nagy-Britannia után az Európai Unióból. 

Brüsszel évek óta egy több pénzt szipolyoz ki az ír államkasszából, míg 2006-ban 1,53 milliárd eurót kellett átutalnia az íreknek, addig tavaly ez az összeg már 1,95 milliárd euró volt. Ha a tendencia folytatódik, akkor befizetendő összegek 2021-re megközelíthetik a 2,5 milliárd eurót. Sokak szerint most jött el a választás ideje, ugyanis a befizetendő összeg most idén érte el a lélektani, kétmilliárd eurós határt. 

Közben az ír közvélemény is azon van, hogy jobb lenne minél előbb tartani egy esetleges kilépésről szóló szavazást, hisz ez az út már nemigen járható. A szigetország jelenleg azokhoz az államokhoz tartozik, mely sokkal több pénzt pumpál be a nemzetközösségbe, mint amennyit onnan visszakap. 

Azt hiszik, hogy Írország hatalmas tőkét szerez azáltal, hogy az uniós tőkebefektetések és támogatások ott csapódnak le, azonban ez koránt sincs így" 

– mondta Charity.

A politikus szerint Írországnak hatalmas összegeket kell fizetnie az EU-nak, holott annak a pénznek jó helye lenne az országában is, aminek évről évre egyre nagyobb gondot okoz az egészségügyi rendszer elmaradottsága, valamint az egyre nagyobb számban jelenlévő hajléktalanság.

Amennyiben az EU nem változtat valamit a rendszerén, akkor súlyos gondok fognak adódni az olyan szigetországokban, mint a miénk" 

– fogalmazott a politikus. 

(Express, WBNews)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére