Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét áll a bál a románoknál

Bertha László

2019.08.28. 20:28

Megtagadta Klaus Iohannis román államfő a miniszterelnök kormányátalakítási kérését, és felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kormány politikai összetétele.

A novemberi elnökválasztáson újabb mandátumra pályázó jobbközép államfő szerda esti sajtónyilatkozatában úgy értékelt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem folytathatja a kormányzást, Dancilának már a május 26-ai korrupcióellenes népszavazás után le kellett volna mondania tisztségéről, miután 6,4 millió román a szemébe mondta, hogy nem ért egyet politikájával.

Fotó: AFP

Iohannis egyszerre bekövetkezett két eseményre reagált: Dancila hétfőn újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte tőle, mivel – a korábbiak lemondatása vagy leváltása miatt – jelenleg több tárcát is ideiglenes miniszterek vezetnek, akiknek már lejárt a mandátumuk. Ugyancsak hétfőn a kormány vezető erejét képező PSD koalíciós partnere, a liberális ALDE bejelentette, hogy kilép a kormányból, miután Dancila nem volt hajlandó eleget tenni a kormányprogram felülvizsgálatát és a közigazgatás karcsúsítását sürgető követelésüknek.

Iohannis szerint az állam „újraindítására”, valódi és átfogó változásra van szükség Romániában, és ehhez a választók támogatását kérte.

Csak a románok szavazata képes új többséget kialakítani, amely lehetővé teszi azoknak a Nyugat-barát, Európa-párti, a demokráciát és jogállamiságot támogató eszményeknek a megvalósulását, amelyeket magam is és sok más jóhiszemű ember szorgalmaz

– mondta Iohannis.

Romániában a jövő héten kezdődik a kétkamarás parlament őszi ülésszaka, novemberben pedig államfőválasztást rendeznek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére