Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét lázadnak a szaúdi nõk a teljes testet elfedõ muszlim viselet miatt

888.hu

2018.12.29. 20:00

A közösségi médiában futótûzként terjed a szaúdi nõk között egy új hashtag, amellyel arra szeretnék biztatni nõtársaikat, hogy tapossák meg az arcukat eltakaró fátyolt.

A #nikábalábamalatt (the niqab under my foot) hashtaggel egyre többen posztolnak a szaúdi nők közül. Az egyes posztokban fényképek láthatóak a nőkről, akik megtapossák a gyűlölt, teljes testet elfedő ruhadarabot. Többen a történetüket mesélik el a Twitter-posztokban – írja a Deutsche Welle.

Egy nő például azt írta, hogy 12 éves kora óta kellett viselnie a teljes testet elfedő öltözetet és sosem tudta megszokni. "Fullasztó. A közel-keleti napsütéses, forró időjárás még rosszabbá teszi a dolgokat. Ezért is tudom, hogy azok a nők, akik azt mondják, hogy szeretik hordani, hazudnak. Vagy komoly pszichológiai problémájuk lehet" – írta az egyik, hashtaget használó nő.

Volt, aki valóban meg is taposta a nők alacsonyabbrendűségét jelképező ruhát.

Ez tehát a legújabb kampány, amellyel a nők kifejezik megvetésüket a megbélyegző ruhadarab ellen. Érdekesség, hogy a királyságban nincs törvény, amely szerint a nőknek megszabhatnák, hogy hogyan öltözködjenek, ám a rendőrség és a hatóságok mégis keményen betartatják a szabályt, amely szerint nők csak burkában mutatkozhatnak bizonyos helyeken. (Sok helyen az arcot nem, "csak" a hajukat kell eltakarniuk). A burka, nikáb és a hasonló viseleteket a saría írja elő.

Hasonló "burkalázadások" korábban is voltak. Érdekesség, hogy Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg korábban úgy nyilatkozott, hogy a testet elfedő öltözékek viseletéről a nőknek maguknak kellene dönteniük, ám eddig érdemleges változás nem következett be. A nők azonban egy picit szabadabbak lettek. Járhatnak moziba és a jövőben vezethetnek autót.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére