Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megmozdulások Bangkokban: kormányellenes és királypárti tüntetők egyszerre az utcákon

MTI

2020.10.14. 12:00

A miniszterelnök lemondását, új alkotmányt és az uralkodó jogkörének megnyirbálását követelik.

 

A több száz kormányellenes tüntetővel egy időben Maha Vadzsiralongkorn király támogatói is az utcákra vonultak. Tizenötezer rendőr próbálja kézben tartani a helyzetet.

A kormányellenes tiltakozók az Éhezők viadala című filmből ismert háromujjas kézjelet is felmutatták, amely az országban évek óta a hatalom elleni harc szimbóluma.

Beszámolók szerint a környékre, ahol a nap folyamán a Németországból hazatérő király autókonvoja is áthalad, mintegy 15 ezer rendőrt vezényeltek ki, sokan a tüntetők és a királypárti csoportok közti összecsapásoktól tartanak.

A demonstrálók a 2014-ben katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök lemondását követelik, továbbá új alkotmány elfogadását, illetve a király jelenlegi alkotmányban rögzített jogainak megnyirbálását és az uralkodó pénzügyi elszámoltatását.

Prajuth Csan-ocsa korábban leszögezte, hogy

a kormány a szólásszabadság jegyében engedélyezi a megmozdulásokat, de nem tűri a monarchia reformjára vonatkozó követeléseket.

A tiltakozást szervező Thammaszat Egyesült Front eközben átnevezte magát Hana Racadonra, ama csoport nevére utalva, amely 1932-ben puccsal vetett véget az országban az abszolút monarchiának.

Kedden már 21 tüntetőt letartóztattak, ellenük a közrend megzavarása miatt indítottak eljárást, ügyüket szerdán tárgyalják.

Thaiföldön idén korábban is tüntetések zajlottak, szeptemberben több tízezren vonultak utcára.

A délkelet-ázsiai ország belpolitikáját évek óta a királyság és a hadsereg hívei, valamint a vidéki szavazók és a diákok közötti szembenállás jellemzi. A thaiföldi hadsereg, amely a monarchia és az intézmények őrének tartja magát, többször beavatkozott már az ország belpolitikai életébe, amikor úgy vélte, hogy a civil kormány túllépte hatáskörét.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére