Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megmozdulások Bangkokban: kormányellenes és királypárti tüntetők egyszerre az utcákon

MTI

2020.10.14. 12:00

A miniszterelnök lemondását, új alkotmányt és az uralkodó jogkörének megnyirbálását követelik.

 

A több száz kormányellenes tüntetővel egy időben Maha Vadzsiralongkorn király támogatói is az utcákra vonultak. Tizenötezer rendőr próbálja kézben tartani a helyzetet.

A kormányellenes tiltakozók az Éhezők viadala című filmből ismert háromujjas kézjelet is felmutatták, amely az országban évek óta a hatalom elleni harc szimbóluma.

Beszámolók szerint a környékre, ahol a nap folyamán a Németországból hazatérő király autókonvoja is áthalad, mintegy 15 ezer rendőrt vezényeltek ki, sokan a tüntetők és a királypárti csoportok közti összecsapásoktól tartanak.

A demonstrálók a 2014-ben katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök lemondását követelik, továbbá új alkotmány elfogadását, illetve a király jelenlegi alkotmányban rögzített jogainak megnyirbálását és az uralkodó pénzügyi elszámoltatását.

Prajuth Csan-ocsa korábban leszögezte, hogy

a kormány a szólásszabadság jegyében engedélyezi a megmozdulásokat, de nem tűri a monarchia reformjára vonatkozó követeléseket.

A tiltakozást szervező Thammaszat Egyesült Front eközben átnevezte magát Hana Racadonra, ama csoport nevére utalva, amely 1932-ben puccsal vetett véget az országban az abszolút monarchiának.

Kedden már 21 tüntetőt letartóztattak, ellenük a közrend megzavarása miatt indítottak eljárást, ügyüket szerdán tárgyalják.

Thaiföldön idén korábban is tüntetések zajlottak, szeptemberben több tízezren vonultak utcára.

A délkelet-ázsiai ország belpolitikáját évek óta a királyság és a hadsereg hívei, valamint a vidéki szavazók és a diákok közötti szembenállás jellemzi. A thaiföldi hadsereg, amely a monarchia és az intézmények őrének tartja magát, többször beavatkozott már az ország belpolitikai életébe, amikor úgy vélte, hogy a civil kormány túllépte hatáskörét.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére